Mégsem látogat Romániába Ferenc pápa?

2018. május 15. kedd 11:44

Viorica Dăncilă román miniszterelnök szerint a jövő év elején Romániába látogat Ferenc pápa. A kormányfő az Antena 3 hírtelevíziónak május 11-én adott nyilatkozatát a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője az egyik közösségi portálon még aznap helyesbítette.

A római látogatáson tartózkodó Viorica Dăncilăt május 11-én fogadta magánkihallgatáson Ferenc pápa. A találkozó részleteiről a román kormányfő elmondta: „Meghívtam a pápát Romániába, és azt válaszolta, hogy a jövő év elején eljön.” 

Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke a Maszol.ro portálnak viszont azt mondta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak egy esetleges pápalátogatásról, és úgy vélekedett, hogy nem teljesültek a pápa romániai látogatásának a feltételei.

„Nem szívesen vennénk, ha addig, amíg Romániában nem rendeződnek a dolgaink, a Szentatya az országba látogatna. A korábbi problémáinkhoz most még a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye is hozzáadódik” – mondta el a segédpüspök. Tamás József emlékeztetett az érsekség tavaly megfogalmazott álláspontjára, miszerint „ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról”. 

Péntek este Francisc Dobos, a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője az egyik közösségi portálon közölte: Miguel Maury Buendía bukaresti nuncius kérésére kívánja pontosítani a sajtóban megjelenteket. 

„Amikor rögzítik Ferenc pápa romániai látogatását, ennek bejelentését egyidőben teszi meg Vatikán állam és a román elnöki hivatal. A Szentszék mai közleménye nem tesz említést jövőbeni romániai látogatásról” – áll a szóvivő üzenetében, amelyet az Agerpres román hírügynökség idézett.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

2018. május 26. szombat
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek