Megszentelték a Bódva folyót Edelényben

2019. január 7. hétfő, 17:53

Január 6-án, vízkereszt ünnepén a Bódva vizét szentelte meg Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök Edelényben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Orosz Atanáz a Szent Bazil-liturgián mondott homíliájában utalt a várost és a környéket sújtó kilenc évvel ezelőtti árvízre, illetve azokra a fenyegető hírekre, amelyek vízválságról, az édesvíz szennyezettségéről és hiányáról szólnak, melynek okozója nemegyszer épp az emberi gyarlóság. „Nem jogos ezért a Teremtő ellen lázadoznunk, tervezői hibát a szemére hánynunk. Hiszen Isten a világot szépnek, jónak és szentnek alkotta. Magától a kinyilatkoztató Istentől tudjuk, hogy a vízválság oka nem ő, hanem valaki más. Istentől azt is tudjuk, hogy az emberrel is baj van. Az ember bűnbe esett, az Istennel való kapcsolata megszakadt, földi kapcsolatai is megromlottak. Baj van az emberrel akkor, ha a bűnök jegyeit és nyomait hordozza, és ez a baj sugárzik ki környezetére is” – hangsúlyozta a főpásztor.

„A keleti egyház hagyománya szerint a húsvéthoz hasonló eseményként éljük át azt, hogy Krisztus a Jordán vizébe merült, majd pedig kiemelkedett belőle. Egyházatyáink a keresztelkedés mozzanatát a nagypénteki kereszthalál és a húsvéti feltámadás teológiájához kapcsolják. Ezért oly fényes a mai ünnepünk” – magyarázta az ünnepi liturgián a püspök. „Az Isten egyszülött Fia mint ártatlan Bárány eljött, hogy orvosolja a bajunkat, hogy meggyógyítsa a bűnbe esett embert, és egyúttal meggyógyítsa a környezetünkön ejtett hibákat is. Krisztus megkeresztelkedik, és megszentelődik a világ, hangoztatja az egész kereszténység ezen az ünnepen. Azzal, hogy Istennek ártatlan Báránya, Jézus Krisztus magára vette a világ bűneit, hogy vezekelt mindnyájunk bűneiért, megváltozott nemcsak a Jordán folyó, hanem az egész emberiség helyzete, ezt ünnepeljük” – fűzte hozzá Orosz Atanáz. „Isten Bárányát emlegetjük liturgikus énekeinkben, Keresztelő János is a megjövendölt Bárányként köszönti Őt: »Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit« (Jn 1,29). Amikor Ő a Jordán vizében alámerült, akkor az egész világ bűnét, az emberiség bűneit veszi magára, hordozza, vezekel értünk, Ő a bűntelen, hogy a bűneinktől megszabadítson bennünket. Isten Báránya azért jött, hogy helyettesítő vezeklésével hordozza e világ bűneit, s miközben megszabadít azoktól, akkor egyesüljön egy tisztuló emberiséggel. A Szent Liturgián ezt a Bárányt ünnepeljük, és a szentáldozás során belőle részesülhetünk.”

Az Isten igéje szerint arra tanít minket az Istenjelenés ünnepe, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az e világi vágyakkal, éljünk fegyelmezetten, szentül és buzgón. Isten Báránya megtisztulást és megszentelődést nyújt nekünk, ezért kérjük ma a hófödte vízparton: „Hints meg engem izsóppal, és megtisztulok, moss meg engem, és a hónál fehérebb leszek!” (Zsolt 51,9).

A Szent Liturgia végén a közösség ünnepi körmenetben vonult a folyó partjára, ahol elvégezték a vízszentelés szertartását. A szenteléshez kapcsolódó szentírási részek felolvasása után Orosz Atanáz püspök megszentelte a parton elhelyezett vizeket és a Bódva vizét; háromágú gyertyát mártva bele, kezével keresztet rajzolt a folyóba, a vízre lehelve kérte a Szentlélek eljövetelét, majd a keresztet háromszor merítette a vízbe. A szertartás végén a megszentelt vízzel hintette meg a felnőtt híveket és az iskolás gyerekeket.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle