Megújul a budapesti jezsuita templom orgonája

2019. január 9. szerda, 17:16

A budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban január 13-án éjszaka szólal meg utoljára teljes felújítása előtt az orgona. A rendhagyó programban lesz némafilmvetítés és jazzkoncert is, valamint sípok örökbefogadásával is támogatható a felújítás.

Az este fél 10-kor kezdődő orgonabúcsúztató négy részből áll. A fiatal felnőttek körében népszerű „Jezsuita Nyolcas” mise után Horváth Márton Levente orgonaművész-zeneszerző szakrális műveiből hallhatunk válogatást a komponista és Seleljo Erzsébet szaxofonművész előadásában. Az európai egyházzenében gyökerező, de kortárs darabok hallgatásához Horváth Árpád SJ templomigazgató kínál majd spirituális szempontokat. A második rész főszereplője Martin Sturm sokszoros versenygyőztes fiatal német orgonista, aki ezúttal a legendás Mélies-némafilmre, Az utazás a Holdban című negyedórás alkotásra improvizál majd. A vásznon a film előtt és után a karzaton játszó művészeket lehet követni közeli élőképen. Őt követi a felújítás során szakértőként is közreműködő Szabó Balázs orgonaművész, jezsuita öregdiák, aki Johann Sebastian Bach-műveket szólaltat meg, illetve hangzó illusztrációk segítségével röviden bemutatja az orgonát és a tervezett munkálatokat.

Késő éjszaka a 4 Méter Duó, azaz Premecz Mátyás Hammond-orgonista és Badics Márk dobos Kováts Gergő szaxofonossal kiegészülve ad akusztikus jazzkoncertet, és a szokatlan hangzásokkal, tempókkal és ritmusokkal még egyszer utoljára jól megdolgoztatnak minden sípot. Az est záróakkordjaként éjfélkor egy utolsó hálaadó ének után Burik Gábor kántor jelképesen lekapcsolja a hangszert, melyet másnap alkatrészeire bontanak és elszállítanak. Fűtött padokról, pokrócokról, forró italról, farsangi fánkról és félrevonulós-beszélgetős helyszínekről a szervezők gondoskodnak, akik a kötetlen hangulatú, különleges estére különösen hívják a fiatal felnőtteket, de azokat is, akikhez a megszokott templomi orgonaszó nem áll közel.

A Jézus Szíve-templom első orgonáját 1894-ben építették, ám már az 1909-es templomszentelésre átalakították, s ebben a formájában a temesvári Wegenstein-gyár egyik mesterműve lett. Az orgonát 1954 és 2013 között további hat alkalommal építették át, a rózsaablakot eltakarva hátrébb helyezték és kibővítették, szinte minden részegységét kicserélték, regisztereinek hangzását megváltoztatták. A számtalan, egyre kevésbé alapos és igényes átalakítás következtében a hangszer állapota jelentősen leromlott: elektronikája elöregedett, többször módosított hangzásképe nem tükröz művészi koncepciót.

A felújítás bő másfél évnyi előkészület után, január közepén lép látványos szakaszába. A korábbi években a Zeneakadémia és a Hold utcai református templom orgonáján is dolgozó Aeris Orgona Kft. január 14-én kezdi meg a felújítási és bővítési munkálatokat. A tervek szerint nyárra elkészül az új – digitálisan is megszólaltatható – szentély-játszóasztal, s egy év múlva visszakerülhet helyére a kívül-belül megújult, s stílushűen, de a mai kor színvonalán és kimagasló minőségben bővített Wegenstein-orgona.

Az orgonabúcsúztató éjszaka az utolsó lehetőség, ha valaki szeretné örökbe fogadni az elbontandó orgonasípok egyikét. A szervezők az orgonafelújítás minden támogatóját megajándékozzák az elbontandó sípok egyikével. Az adományok mértékétől függően ajánlanak fel kisebb vagy nagyobb, vagy akár több sípot emlékül.

A szervezők kérik, hogy aki sípot szeretne örökbe fogadni, borítékba helyezve dobja be adományát az orgonaperselybe, a borítékra pedig írja rá postacímét és e-mailes vagy telefonos elérhetőségét. Az adománynak megfelelő örökbefogadási szándékról oklevelet készítenek. Az emléklapokat 2019. január 13-án, az orgonabúcsúztató éjszaka keretében adják át.

A sípok csak a hangszer szétszerelését követően lesznek hozzáférhetők, az örökbe adást a felújítási projekt következő állomása alkalmából, előreláthatóan 2019 nyarán, a szentély-játszóasztal átadásakor rendezik meg ünnepélyes keretek között. A síp-örökbefogadók névsorát közzéteszik a templom honlapján, illetve a karzati feljárónál elhelyezendő hálatáblán.

Az éjszakába nyúló programon a részvétel ingyenes, de a szervezők köszönettel fogadnak adományokat a templom egyházzenei élete, illetve az orgonafelújítás javára.

Forrás és fotó: Jezsuiták.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle