Megújul a fóti plébániatemplom

2017. december 12. kedd 11:53

A kormány összesen 850 millió forinttal támogatja a fóti plébániatemplom felújítását és a katolikus óvoda megépítését – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért is felelős helyettes államtitkára december 10-én a Pest megyei településen.

Fülöp Attila a szeplőtelen fogantatás ünnepe alkalmából tartott templombúcsú napján, a szentmise után az MTI-nek elmondta, hogy a múlt év végi kormánydöntés értelmében 500 millió forintot kap felújításra Fót plébániatemploma, valamint 350 millió forintot az újonnan épülő katolikus óvoda.

Bár ez a pénz a plébéniatemplom teljes felújítására nem lesz elegendő, de például a fűtés korszerűsítését, valamint a templom szigetelésének és fontosabb statikai felújításainak költségeit fedezni tudja – tette hozzá, megjegyezve, hogy az óvoda még a tervezés fázisában van.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarország számára a keresztény hagyományok és gyökerek megőrzése fontos, ezért is újulhatott meg a közelmúltban ezerhatszáz templom és plébánia. Hozzátette: az építésnél fontosabbak azok az egyházközségek, amelyek élni akarnak, ezért minden felújított templom egy új reménység is egyben.

A fóti katolikus egyházközség honlapja szerint a templom épülete a Pesti Vigadó mellett a magyar romantika legjelentősebb építészeti alkotása.

Forrás: MTI

Fotó: Indafoto

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15