Merjünk-e a Szentföldre zarándokolni?

2018. május 20. vasárnap 16:04

A kérdésről Horváth Zoltánnal, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosával – aki évtizedek óta vezet zarándoklatokat Jézus életének helyszíneire – beszélgetett a Vatikáni Rádió.


Magyar zarándokcsoport Názáretben Horváth Zoltán vezetésével

A szentföldi zarándoklat egy életre meghatározó élményt jelent – mondják sokan, akik már felkeresték Jézus életének helyszíneit. A médiából sugárzó hírek azonban rengeteg hívőt elriasztanak attól, hogy vállalkozzanak egy szentföldi útra az izraeli–palesztin konfliktus és a közel-keleti helyzet bizonytalansága miatt. A Vatikáni Rádió utánajárt, mennyire megalapozottak ezek a félelmek: Horváth Zoltánt, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosát kérdezték, aki immár több évtizede rendszeresen visszatér Jézus földjére.

„Amikor a Szentföldön vagyunk, átjár bennünket a Jézussal való személyes kapcsolat. Az ott kapott isteni szikra benne marad az emberben, és ezért érdemes többször is visszatérni Krisztus földjére” – mondta.

„A zarándokok letehetnek egy nehéz csomagot, amely húzza a kezüket. Ehhez ki kell hogy nyissák tenyerüket, el kell engedniük azt a csomagot, hogy aztán szabad legyen a kezük és át tudják ölelni Jézust.”

A Zoltán atya vezetésével nemrégiben a Szentföldön járt zarándokokat arról kérdezték, mit jelentett számukra a szentföldi út.

„Felemelő megélni azt, hogy ott lehetek, ahol a mi Urunk Jézus Krisztus megtestesülése, működése és feltámadása történt. Ezeket a helyeket megérinteni, megsimogatni, illetve felkeresni azokat a helyszíneket, ahol magyar emlékek vannak. Csodálatos megélni azt, hogy nemcsak katolikus vagyok, hanem magyar is. Tehát számomra a magyarságomnak a megerősítése is volt ez az út.”

Az Egyesült Államok május 14-én áthelyezte nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe. Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte: kérjük az érdekelt országok politikai vezetőit, hogy munkálkodjanak a béke megteremtésén.

A sok árny mellett azonban Jeruzsálemben néhány fénysugár is felvillan: a zarándokok. „Folyamatosan növekszik a zarándoklatok száma. A fellendülés nyilvánvaló – mutatott rá örömmel a püspök. – Elsősorban Kelet-Európából: Oroszországból, Ukrajnából, valamint Ázsiából: Vietnámból, Kínából, a Fülöp-szigetekről, Koreából, Japánból érkeznek a zarándokok. Nincs ok az aggodalomra az ideérkező hívek számára, mert a Szentföldön a zarándokokat »érinthetetlennek« tekintik. Ma sokkal inkább, mint bármikor korábban Jeruzsálemben a béke a zarándokok lábán jár. Nyugodtan gyertek a Szentföldre” – hív mindenkit Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda