Miért lettem pap? Az újonnan szenteltek válaszolnak 1.

Hazai – 2011. július 5., kedd | 14:32

A Magyar Kurír arra kérte az országban nemrégen felszentelt papokat, hogy válaszoljanak röviden három kérdésre: miért mentek papnak, hogyan fogadta ezt a környezetük és milyen feladattal bízta meg őket püspökük. Reményeink szerint az összes felszentelt válaszol kérdéseinkre. Elsőként a kaposvári és a szombathelyi egyházmegye új papjainak válaszait közöljük.

A kaposvári egyházmegyében két szentelés volt. Sándor László úgy válaszolt: Isten hívására válaszolva mondott igent a papi hivatásra. „Utamat Isten kegyelme, gondviselése, ha úgy tetszik a 'szent véletlenek' egyengették. Nem vallásos családban nevelkedtem, az általános iskolában kezdtem hittant tanulni, és ennek kapcsán misére járni. Bekerültem a plébániánkon működő hittancsoportba is, később, középiskolásként pedig az Antióchia közösségbe. A közösségek, illetve a környezetemben munkálkodó atyák hatására sikerült felismernem Isten hívását, és kimondani rá az igent.” Mint megjegyezte: a családja és a környezete ezt elfogadta, és mindenben támogatták a felkészülés ideje alatt. Elsőként Siófokra kerül káplánnak, hogy segítségére legyen a plébánosnak és az ott szolgáló másik káplánnak. 

Világos Krisztián nem azonnal a középiskola elvégezése után jelentkezett kispapnak: két évet dolgozott a vendéglátásban, és emellett kántorként működött. A papi hivatás felé a helyi plébános indította el. „A közvetlen családom nem volt vallásos, ami mára teljesen megváltozott pozitív irányban. Eleinte nem örültek a döntésemnek, de mindvégig mellettem álltak és segítettek, és az idő előre haladtával véleményük teljesen átalakult” – válaszolta a nemrég szentelt pap, akit a püspöki hivatalba rendeltek központi szolgálatra.

Ipacs Bence, a Szombathelyi Egyházmegye új papja azt írta: „a papi hivatás számomra nem választás kérdése volt, egyszerűen nem találtam meg a nyugalmamat, amíg igent nem mondtam arra a hívásra, amire úgy éreztem, a Mennyei Atya hív. Természetesen ezt embereken keresztül is tette, így papok és hívek által, akikkel való beszélgetéseken, találkozásokon keresztül tapasztaltam a hívó szót.” A környezete „némi ellenállással, de alapvetően pozitívan” fogadta döntését, hogy papnak megy. „Ami meglepő volt, hogy a hívek körében is tapasztalni: imádkoznak papi hivatásokért, de ha valaki a környezetükből lesz pap, azon megbotránkoznak, mondván, többre is vihette volna.”

Első kápláni helye Szentgotthárdon lesz, azon a plébánián, ahol egykor a vértanú sorsú Brenner János atya is szolgált. A plébániához hét fília tartozik. „Hogy mi vár, azt még nem tudom, biztos vagyok benne, hogy mindenek előtt a hívek nagy szeretete. Mindazonáltal számomra ez már a második lelkipásztori szolgálati hely lesz, mivel diakónusként Kőszegen voltam pasztorációs gyakorlaton, s az ott szerzett tapasztalatokat minden bizonnyal kamatoztatni tudom majd Szentgotthárdon is” – fejtette ki Ipacs Bence. 

Kaposvári Egyházmegye/Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír

(szg)