Sandri bíboros: Mindannyian Jeruzsálemben születtünk

2018. november 27. kedd 19:43

November 26-án kezdődött a szentföldi biztosok és a vatikáni képviselők negyedik nemzetközi kongresszusa, melynek december 2-ig Jeruzsálem ad otthont.

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a Szent Sír-templomban mutatott be szentmisét november 26-án, hétfőn, majd a Szent Megváltó-kolostorban tartott előadásával nyitotta meg a kongresszust.

Megváltásunk szent helyeinek gondozása és e föld mai lakóinak, „az élő köveknek” tényleges támogatása nem lehet kérdés a keresztények számára. A szentföldi biztosok nem pusztán a rászoruló testvérek és a misszionáriusok segítésével foglalkoznak, hanem sokkal inkább annak a mélyebb identitásnak a megőrzésével, amely szerint Jeruzsálem valamennyiünk szülőhelye – fogalmazott nyitóbeszédében Sandri bíboros.

A vatikáni elöljáró idézte Szent VI. Pál Nobis in animo kezdetű apostoli buzdítását, amely 1974-ben jelent meg. Tanítása rendkívül időszerű, semmit nem veszített érvényességéből, sőt, még sürgetőbbé vált. A jeruzsálemi egyház különleges helyet foglal el a Szentszék és az egész világ szempontjából, s a szent helyek iránti érdeklődés – főként Jeruzsálem városa esetében – a nemzetek és főbb nemzetközi szervezetek kiemelt fontosságú találkozóin is megmutatkozik, például abban, hogy óvni akarják épségét és garantálni a szabad vallásgyakorlást.

Szent VI. Pál pápa így fogalmazott 44 évvel ezelőtt: „Az elhúzódó közel-keleti feszültség és a béke felé vezető döntő lépések hiánya súlyosan és folyamatosan fenyegeti nemcsak az ott élő népek nyugalmát és biztonságát – illetve az egész világ békéjét –, hanem azokat az igen becses értékeket is, melyek az emberiséghez tartoznak. A világos, nemzetközileg elismert és garantált jogi alapot nélkülöző helyzetek kialakulása csak tovább nehezíti a méltányos és elfogadható status quót, amely mindenki jogait figyelembe venné: gondoljunk itt elsősorban Jeruzsálemre, a szent városra, az egyistenhívő vallások fővárosára (…), amelyben Krisztus követői a zsidókkal és a muszlimokkal egyenlő szinten, teljes értékű állampolgároknak kell hogy érezzék magukat.”

Szent VI. Pál Nobis in animo kezdetű apostoli buzdításában azt sem rejtette véka alá, hogy a szentföldi keresztény közösségnek, noha élő egyház, számos fájdalmas próbatételt kellett kiállnia. Ezek között is első helyen említette a belső megosztottságot, majd a külső üldöztetést és az elvándorlást. Ennek következtében a közösség meggyengült, nem képes önmagát fenntartani, ezért erkölcsi és anyagi segítségünkre szorul. „Ha jelenlétük megszűnne, kihunyna a kegyhelyeken az élő tanúság melege, a jeruzsálemi keresztény szent helyek és maga a Szentföld múzeumra hasonlítana.” Szent VI. Pál meggyőződéssel vallotta, hogy „Az évszázadok során a Szentföldön született különböző civilizációknak össze kell tartaniuk, (…) és ebben a közelítő folyamatban a szentföldi keresztények jelenléte a zsidókéval és muszlimokéval együtt az egyetértés és a béke együtthatója lehet.”

Leonardo Sandri bíboros a szentföldi biztosok kongresszusán szólt a ferences kusztódia szerepéről is. A ferencesek gondozzák a kegyhelyeket, az ő hatáskörükbe tartoznak a lelkipásztori, segítő, nevelési és szociális tevékenységek. A Keleti Egyházak Kongregációja garantálja, hogy az adakozó keresztények segítsége a világ minden tájáról eljusson a többi katolikus közösséghez is: a Palesztinán, Cipruson, Izraelen és Jordánián kívül élő latin rítusú hívekhez, illetve a keletiekhez, mint a koptok, maroniták, melkiták, szírek, káldok és örmények. Az adományokat 65 százalékban a kusztódiának és 35 százalékban a kongregációnak juttatják.

Örömmel mondta el a vatikáni bíboros, hogy a Szentföld iránti felelősségét nagyon sok keresztény átérzi, és anyagi helyzetétől függetlenül igyekszik segíteni testvérein. Nápolyban még a mai napig szinte házról házra gyűjtik az adományokat. A hongkongi szentszéki képviseletre a kontinentális Kínából is érkeznek felajánlások, de még a háború sújtotta Irakban sem feledkeznek meg az üldözött és szenvedő keresztények arról, hogy adakozzanak a Szentföld javára. Mindez kézzelfoghatóvá teszi előttünk, hogy Krisztus nemcsak feltámadt és él, hanem hogy az általa adott evangélium is él, és megérinti, megtéríti az emberek szívét a találkozásra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle