Nagykárolyban is imádkoztak a missziós kereszt előtt

2019. február 20., szerda | 15:10

Február 4. és 15. között a Szatmári Egyházmegyében tett körutat a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje: február 13–15-én Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József-templomban helyezték ki a világrendezvény szimbólumát.

Tóth Borbála piarista nővér arról számolt be, hogy a missziós kereszt jelenléte – mint különleges „meghívó” a Budapesten megrendezendő eseményre – sokakat megmozgatott: eljött mindenki, aki csak tehette. Fiatalok és idősek egyaránt érkeztek Nagykárolyból és a környékbeli egyházközségekből.

A keresztet és a szentek ereklyéit őrző ereklyetartót szentmisével fogadták, jelenlétében szentségimádást és keresztúti ájtatosságot végeztek; a három nagykárolyi katolikus templom plébánosai katekéziseket tartottak az Eucharisztiáról.

A pénteki záró szentmisén részt vettek a piarista nővérek által vezetett nagykárolyi gyermekotthon és óvoda nagyobb növendékei is.

„A gyermekek számára meghatározó élmény volt valódi ereklyével találkozni – írta beszámolójában Tóth Borbála nővér. – Nagy örömmel ismerték fel a magyar szentek sorában Boldog Scheffler Jánost is, aki a Nagykárolytól nem messze fekvő Kálmándon született, és a szatmári egyházmegye vértanú püspöke volt. Az ő személye azért kapcsolódik szorosan a meghirdetett eseményhez, mert az érdemekben kiváló lelkipásztor három alkalommal is részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, 1926-ban Chicagóban, 1930-ban Karthagóban, valamint 1932-ben Dublinban.”

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda