NaHallod! találkozó Fóton

2018. szeptember 19., szerda | 15:10

Szeptember 14. és 16. között immár harmadik alkalommal találkoztak az év során a Váci Egyházmegye szervezésében a nagyothalló és siket testvérek. Ezúttal Fóton rendeztek összejövetelt a hallássérülteknek. Lauer Tamás diakónus beszámolóját tesszük közzé.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

E találkozásokat gazdag lelki program kíséri. Az első alkalom idén tavasszal Kistarcsán volt, nyáron pedig Mátraverebély-Szentkúton gyűltek össze a sorstársak.

A fóti találkozó házigazdája, Sebők Sándor plébános nagy nyitottsággal fogadta a nagyothallókat és siketeket, pedig elmondása szerint még soha nem beszélt ilyen jellegű közösség előtt.

A péntek a megérkezés és a találkozás örömének jegyében telt. A program közös szentmisével kezdődött. Kivetítő segítette a megértést: a szöveg szavanként színezve jelent meg. Vacsora és zsolozsma után a bemutatkozás, majd társasjátékozás következett.

A szombat reggeli szentmisén szinte minden lelkigyakorlatozó részt vett. A zsolozsmát és reggelit követően Sándor atya tartott elmélkedést, Istenért érdemes fára mászni címmel. Két írótolmács és két jelnyelvi tolmács folyamatosan, kiváló színvonalon segítette a jelenlévőket, hogy egyetlen szó megértése se okozzon nekik problémát.

A szünetben elmélkedésre nyílt lehetőség, majd a Károlyi-kastélyba látogattak a résztvevők, melynek felújított szárnyában Erzsébet grófné fogadta és vezette körbe őket. Sok fájdalmas történetet is mesélt arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek, amikor államosították a kastélyt, és amikor romokban kapták vissza egy részét.

A parkban található tónál tett séta után a kastély éttermében ebédeltek a hallásérültek.

Sándor atya délután Ciszterna vagy forrás? címmel tartott elmélkedést. A felvetett kérdésre a résztvevőknek kellett megadniuk választ a csöndes elmélkedés alatt, majd fórumon oszthatták meg egymással gondolataikat. Vacsora után zsolozsma, majd agapé következett – ez alkalommal is sokat beszélgettek, jeleltek a jelenlevők.

A vasárnap reggeli zsolozsmán is jól tudták követni az imádság kivetített, színezett szavait a résztvevők. Lauer Tamás diakónus egy negyvenkérdéses teszt után a különböző személyiségtípusokat mutatta be: mindenki magára ismerhetett, és megérthette, miért is olyan, amilyen ő vagy a másik.


Az ünnepi szentmisén a gróf Károlyi házaspár is jelen volt. A szertartást a tolmácsok jelelése és a színezett, kivetített szöveg teljesen érthetővé tette a nagyothallóknak és a siketeknek, akik szolgálatukkal – felolvasással és az adományok oltárra helyezésével – is bekapcsolódtak a liturgiába. A szentmisét követően a 160 éves templomot mutatta be egy idegenvezető, akiről kiderült, hogy jelelni is tanul. 

A húsz résztvevő étkezését és programjait a fóti Szafranszky Miklós és családja szervezte.

A következő, idei utolsó Na Hallod! találkozó a terv szerint Tatabányán lesz.

Forrás és fotó: Lauer Tamás diakónus

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat