Nem lehet iPhone-on gyónni

Kitekintő – 2011. február 9., szerda | 14:34

„Semmiképpen sem beszélhetünk iPhone-on való gyónásról” – szögezte le Federico Lombardi szentszéki szóvivő a sajtóban megjelent hírek kapcsán, a bűnbánat szentségének ezen a multimédiás eszközön való kiszolgáltatását illetően.

„Hangsúlyozni kell a félreértések elkerülése végett, hogy a szentséget nem helyettesítheti semmilyen informatikai alkalmazás – pontosította a szóvivő február 9-i nyilatkozatában.

A mai világban, amikor sokan használnak informatikai eszközöket olvasásra, elmélkedésre, például imaszövegek olvasására, nem zárható ki, hogy valakinek a gyónásra való felkészüléshez segít egy digitális eszköz használata, ahogy a múltban ezt papírra írt szövegekkel vagy kérdésekkel tették az emberek. Ezek a lelkiismeretvizsgálathoz nyújtottak segítséget. Ez esetben egy digitális, pasztorális segítségről van szó, melyet valaki hasznosnak találhat, jól tudva azt, hogy ez egyáltalán nem helyettesíti a szentséget.

Természetesen az is fontos, hogy pasztorális szempontból valóban hasznos legyen, és ne egy jó üzletről legyen szó, amelyet olyan fontos vallási és lelki dolog táplál, mint egy szentség. Alapvetően fontos megérteni, hogy a bűnbánat szentségéhez szükséges a bűnbánó és a pap közötti személyes, párbeszédre épülő kapcsolat és a jelenlévő pap feloldozása.

A felkapott hír abból adódott, hogy piacra dobtak egy  iPhone és iPad tulajdonosoknak szánt, „Confession: a Roman Catholic App” nevet viselő alkalmazást, melyet a LittleiApps amerikai cég fejlesztett ki – írja a SIR.

Magyar Kurír

(lt)