Ő is katolikus: Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke

Kitekintő – 2012. október 6., szombat | 14:46

A német kereszténydemokrata politikus 2007 januárjától 2009 júliusáig volt az EP elnöke, 1999 és 2007 közt pedig az Európai Néppárt frakciójának elnökeként tevékenykedett.

Az 1945-ben, Bersenbrückben született politikus édesapja a második világháború vége felé halt meg egy katonai akcióban. Pöttering a katonai szolgálat után jogot, politikatudományt és történelmet tanult a bonni, illetve a genovai egyetemen, valamin a New York-i Columbia Universityn. Politikatudományból és történelemből doktorátusa van.

Hans-Gert Pöttering 1979 óta tagja az Európai Parlamentnek, így ő az egyedüli, aki az első EU-s választások óta folyamatosan tevékenykedik EP-s képviselőként. Több EU-s szervnek is a tagja volt, elsősorban a biztonságpolitika területén, mígnem 1994-ben a EU-s országok jobbközép pártjait tömörítő Európai Néppárt alelnöke nem lett, 1999 és 2007 közt pedig a párt EP-frakciójának volt a vezetője, 2007 januárjától 2009 júliusáig pedig a parlament elnökeként szolgált.

Pötteringet Angela Merkel német kereszténydemokrata párti kancellár szövetségeseként és a föderális EU pártolójaként tartják számon. Jelenleg ő a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke. Brüsszelben él, külön él a feleségétől, két gyermeke van. Pöttering többször kiállt a Kínában bebörtönzött papok mellett. 2007-ben meghívta a pápát az EP-be, ami ellen tiltakozott nála a Brit Humanista Társaság. 

Az előző három rész:
Paul Ryan amerikai republikánus alelnök-jelölt
Jack Kerouac
Usain Bolt

Magyar Kurír

(szg)