Olasz újságírókat fogadott a pápa

Ferenc pápa – 2016. szeptember 22., csütörtök | 19:48

Szeptember 22-én, csütörtökön Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz sajtószakma nemzeti tanácsának (Consiglio Nazionale Ordine dei Giornalisti) 400 tagját, akik az országos újságíró-szervezeteket, a legfőbb újságokat és sajtóügynökségeket képviselik.


Kevés olyan hivatás van a világon, mint az újságíróké – kezdte beszédét a pápa –, ami ilyen nagy hatást gyakorol a társadalomra. Az újságíró jelentős szerepet hordoz, amely egyidejűleg nagy felelősséggel is jár. A Szentatya megjegyezte, hogy az újságírók írják a „történelem első vázlatát”, és bevezetik az embereket az események magyarázatába. Azt is kifejtette, hogy az újságírás minden korban igazodott a média új formáihoz.

Ferenc pápa kiemelte az újságírók hivatásának azt a három alapelvét, amelyek a társadalom fejlődését szolgálhatják: az igazság szeretetét, a szakmaiságot és az emberi méltóság tiszteletét.  

Ferenc pápa az újságírás lényegének megértésére törekedett beszédében, rámutatva arra, hogy a híráradat közepette elkerülhetetlen, hogy megálljunk, és reflektáljunk arra, hogy mit és hogyan teszünk. Ferenc pápa az igazság iránti szeretetből indult ki, amely alapvető annak számára, aki – híreket publikálva – egy bizonyos szempontból a történelem vázlatát írja meg mindennap.

Az igazság szeretete nemcsak szavakban kell hogy megnyilvánuljon, hanem élni is kell az igazságot, tanúságot tenni róla a munkahelyen és a munkában egyaránt: élni és dolgozni, a közvetítő szavak iránti tisztelettel. Nem az a kérdés, hogy hívők vagyunk-e, vagy sem. Itt az a kérdés, hogy vajon becsületesek vagyunk-e önmagunkkal és másokkal szemben? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. A kapcsolat minden kommunikáció alapja. De különösképpen érvényes ez azokra, akiknek hivatása a kommunikáció. Semmiféle kommunikáció nem támaszkodhat és nem is maradhat fenn hosszú távon, ha becstelenségre épül.

Ferenc pápa a szakmaisággal kapcsolatban kifejtette: az újságíró, túl a szakmai etikai kódexeken, értse meg és tegye bensőségessé saját munkájának értelmét. Ebből adódik, hogy ne vesse alá a saját hivatását a politikai vagy gazdasági részérdekek logikájának. A sajtó munkatársainak feladatuk, sőt hivatásuk, hogy fordítsanak figyelmet az igazság kutatására, és így gyarapítsák az ember társadalmi dimenzióját, építsék az igazi polgári közösséget. 

Az ember méltóságának tisztelete fontos minden hivatás számára, de különösen az újságírás esetében az, mert az események egyszerű elbeszélése mögött is érzelmek, indulatok állnak, végeredményben maga az emberi élet. Sokszor beszéltem a pletykálásról mint „terrorizmusról”, arról, hogyan lehet megölni egy embert a nyelv, a beszéd segítségével, hiszen a szó mindenkit elér, ennélfogva hatalmas fegyver – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa. Hozzátette: az újságírónak mindig tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Egy mai cikk helyébe egy másik kerül holnapra, de az igaztalanul hírbe hozott ember élete egyszer s mindenkorra tönkremegy. Biztosan jogos a kritika, sőt szükséges, mint a rossz bejelentése, ám ezt mindig a másik ember élete és érzései iránti tisztelettel kell tenni. Az újságírás nem válhat a pusztítás eszközévé, sem az egyes emberek, még kevésbé a népek esetében. Nem szabad a félelmet táplálnia a változásokkal vagy olyan jelenségekkel szemben, mint a háború vagy az éhínség miatt zajló népvándorlás.

Ferenc pápa az olasz sajtószakma képviselőihez intézett beszéde végén arra buzdított, hogy az újságírás álljon az építés szolgálatában, legyen a közjó eszköze, gyorsítsa a megbékélés folyamatait, de tudjon ellenállni a konfliktusokra való felbujtás kísértésének, egy olyan nyelvezettel, amely a találkozás kultúráját szolgálja.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria