Önkéntes beteglátogatók találkozóját tartották Vácon

Hazai – 2016. augusztus 29., hétfő | 13:45

Augusztus 27-én, szombaton tartotta az önkéntes beteglátogatók IX. találkozóját és szakmai napját a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata.


A nap díszvendége és egyik előadója Leszkovszky Pál OP (Debrecen) volt, további előadók: dr. Sirák András (Velence), Morva Emília (Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Budapest), dr. Székely Judit (Kistarcsa) és Csáki Tibor (Vác).

A találkozó programjához többször is csatlakozott a nap folyamán Beer Miklós püspök. Zenei szolgálatot végeztek a váci Szent Kereszt ferences templom („barátok temploma”) énekesei Laufer József vezetésével és Szitáné Andi közreműködésével.

Az előadók és előadások élményt, megerősítést és segítséget adtak az önkéntes beteglátogatóknak: Leszkovszky Pál atya, aki életútjáról és szeretteivel való gyengéd kapcsolatáról beszélt; Sirák András mentőorvos, aki annyi év után is tudja a balesetet szenvedett gyermekek neveit, és pontosan felidézi a balesetek idejét, az órát és percet is; Morva Emília vezető beosztású máltai munkatárs, aki anyaságára a legbüszkébb, és ő hajlik meg azok előtt, akik beteg emberekkel foglalkoznak; Székely Judit onkológiai főnővér, aki mindig meg tud újulni, s mindmáig alázattal tud meghajolni a beteg ember előtt, minden segítséget megadva neki, hogy élete utolsó szakaszában méltósággal fel tudjon készülni a nagy útra.

Csáki Tibor atya új megvilágításban mutatta be az Irgalmas Atya képét, felidézve az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit, majd A tékozló fiú hazatérése című Rembrandt-kép „elemzésével” folytatta előadását – ennek segítségével szembesítette a résztvevőket önmagukkal.

Székely Judit főorvosnő így szólt a beteglátogatókhoz: „Hozzánk, az osztályra azok kerülnek, akik már sem élni, sem meghalni nem tudnak, és ekkor jössz Te, hogy segíts nekik, vagy ebben, vagy abban, s ez nagyon nemes és embert próbáló feladat... Hála ezért a szolgálatért!”

* * *

Leszkovszky Pál domonkos atyával ITT olvasható születésnapi beszélgetés.


Forrás és fotó: kórházlelkész.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria