Őseink nyomában – kiállítás az MTA Székházában

Hazai – 2015. november 27., péntek | 19:40

A magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiből nyílt fotó- és poszterkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában november 23-án.

Őseink nyomában címmel tartottak fotó- és poszter kiállítást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportja és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Régészeti Tanszékének együttműködése keretében az MTA Székházának Képes Termében a magyar őstörténeti kutatások elmúlt tíz évének eredményeiből.

A régészeti anyagra vonatkozó ismertetések mellett megtekinthető volt Szöllősi Mátyás fotósorozata, amely az újra indult magyar–orosz őstörténeti régészeti expedíciók III. – legutóbbi – munkáját rögzíti.

Az MTA BTK és a PPKE BTK közötti szoros együttműködés 2013 óta gyümölcsözően segíti az említett kutatásokat. Ennek kapcsán, a 2015. november 23-i megnyitón, Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója vázolta a kutatási irányokat és kezdeményezéseket, valamint a leletanyag szakszerű tudományos feldolgozását és publikálását.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora hangsúlyozta a katolikus egyetem szerepvállalásának fontosságát és indokait, külön kitérve arra, hogy a magyar őstörténet multidiszciplináris modern eszközökkel történő vizsgálata, továbbá annak tényszerű, tudományosan egzakt bemutatása megfelelő választ tud adni a magyar ősvallás és a kereszténység elemeinek újabban megjelenő hipotézisei tényszerű tisztázására.

A PPKE rektora külön aláhúzta, hogy a legújabb kutatási eredmények, éppen a régészeti missziókban részt vevő hallgatóknak köszönhetően, közvetlenül bekerülnek a felsőoktatási képzésbe, amely az új és elkötelezett őstörténész generáció megteremtését teszi lehetővé.

Türk Attila, a PPKE BTK adjunktusa és a régészeti misszió vezetője részletesen felvázolta az egyes feltárási programok célját, az új eszközöket és azokat a releváns tudományos eredményeket, amelyek a két intézmény együttműködésében megvalósuló régészeti munka eredményeként jelentősen árnyalták a magyar őstörténetről kialakított eddigi ismereteinket.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria