Osztrák sztársportolókat fogadott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2016. április 22., péntek | 19:25

„Legyetek az integráció követei” – kérte Ferenc pápa április 20-án a mintegy negyven osztrák sielőtől, akik Johannes Paul Chavanne OCist, az osztrák olimpiai csapat lelkésze és Franz Lackner salzburgi érsek kíséretében találkozhattak Ferenc pápával a Vatikánban.

Az osztrák sportélet jeles képviselőiből álló mintegy nyolcvanfős küldöttséget április 20-án fogadta Ferenc pápa a VI. Pál teremben. A delegáció tagja volt Claudia Lösch fogyatékkal élő sportoló és sportriporter is. A 38 sportoló között a sísport olyan nagyjai is jelen voltak, mint Matthias Mayer olimpiai bajnok alpesi síelő; Hannes Reichelt, az alpesi sílesiklás bajnoka; Eva-Maria Brem, az óriás műlesiklás bajnoka; Cornelia Hütter, az alpesi sílesiklás bajnoka; Michaela Kirchgasser műlesiklóbajnok; Gregor Schlierenzauer, a síugrás bajnoka; Bernhard Gruber, az északi összetett világbajnoka; Teresa Stadlober sífutó; Andrea Limbacher síkrosszvilágbajnok és Markus Salcher paralimpiai aranyérmes síelő. Ferenc pápa a delegáció minden tagját személyesen, kézfogással köszöntötte.

2007-ben már volt része az osztrák sportolóknak ilyen megtiszteltetésben, XVI. Benedek pápánál tett látogatásuk sokuk számára meghatározó élményt jelentett – fogalmazott Hans Pum, az Osztrák Síszövetség alpesi szakágvezetője, aki a korábbi és a mostani pápai fogadáson is részt vett.

A sportolók példaképek a fiatalok számára. Mivel a sport erények és értékek megtestesítője is, így lényegéhez tartozik a kitartás, a küzdelem, a céltudatosság, az igazságosság, a szolidaritás és a csapatszellem. A bajnokok példaadása azonban sokkal messzebbre hat, mint a sportbeli teljesítmény. A sportolók a társadalom formálásának is részesei. Legyenek mindig a sport egységteremtő erejének és befogadó szellemének követei – biztatta az osztrák sportolókat Ferenc pápa.

Ausztriáról hallva mindig az Alpok, a természet gazdagságának, szépségének képe jelenik meg gondolataiban – mondta Ferenc pápa. Hozzátette: a téli sportok követőinek, akik élvezik ezt a gazdagságot, az is feladatuk, hogy tegyenek a környezet védelméért, a teremtett világ szépségének megőrzéséért.

Az osztrák delegáció ajándékként pénzadományt ajánlott fel, amellyel Ferenc pápa gyermekmentő misszióját szeretnék támogatni. Az adomány révén a Mary’s Meal segélyszervezet és a Pápai Missziós Művek közvetítésével támogatják az ugandai Kampiringisa városi fiatalkorúak börtönében fogva tartott kétszáz kiskorú lelkigondozását, terápiáját és szakképzését.

A látogatásról Johannes Paul Chavanne OCist számolt be a Kathpress osztrák hírügynökségnek. „Többen életük meghatározó eseményének tartják a Ferenc pápával való találkozást, olyan élménynek, amit egyszer él át az ember életében” – összegezte a sportolók érzéseit a heiligenkreuzi ciszterci szerzetes. Hozzátette: szinte mindegyikük megfogalmazta, mennyire közvetlen és szerény volt a találkozón a Szentatya. Ferenc pápa amellett, hogy tudatában van szerepének és felelősségének, rendkívül barátságos és szívélyes ember, aki mindenkinek a legjobbat akarja. Számára minden ember egyformán értékes – élték meg a sportolók. Az osztrák csapat minden tagját megragadta Ferenc pápa kisugárzása, a találkozó családias légköre.

Peter Schröcksnadel, az Osztrák Síszövetség elnöke köszönetet mondott Ferenc pápának. Kiemelte: egy olyan korban, amikor a materiális értékek dominálnak, örömre ad okot, hogy sportolók erkölcsi alapértékek mellett állnak ki.

Forrás: Kathpress, Salzburg.com, Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió, Salzburg.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria