Palánki Ferenc: Vigyetek hitet, hűséget, hitelességet az emberek közé

Hazai – 2014. november 27., csütörtök | 10:53

Krisztus király ünnepéhez kapcsolódva november 22-én beöltözési szertartást tartottak az Egri Érseki Papnevelő Intézetben. November 23-án Palánki Ferenc avatott lektorokat és akolitusokat – tudósít az Egri Főegyházmegye.

Az Egri Érseki Papnevelő Intézet másodéves kispapjai Krisztus király ünnepéhez kapcsolódva november 22-én, szombaton a szeminárium kápolnájában szentmise keretében öltötték magukra a reverendát. Az egyházi öltözetet Buda Péter, a szeminárium rektora áldotta meg, mielőtt a négy kispap magára vette. Ugyancsak ekkor vehette át a nyolc elsőéves a szeminárium jelvényét. Vasárnap délelőtt az egri bazilikában, az ünnepi szentmisén Palánki Ferenc egri segédpüspök lektorokat és akolitusokat avatott.

Szentbeszédében elmondta: ahogy az evangéliumban is olvashattuk, az igazak feltámadnak az örök életre. „Mert Krisztus azért jött, hogy megajándékozzon az örök élettel, hiszen azt akarja, hogy életünk legyen, és bőségben legyen. Az örök élet a Krisztushoz tartozók élete. Az első században a keresztényeket úgy hívták, hogy élők. Ma is kell, hogy legyenek, akik ezt az életet közelebb viszik az emberekhez. Az akolitus fényvivő. De csak az tud fényt vinni, aki befogadta Isten igéjét. A fény vivőjének el kell indulnia a sötétség felé, hogy megtörje azt.”

Kérte a kispapokat, vigyenek hitet, hűséget, hitelességet az emberek közé.

Palánki Ferenc segédpüspök öt harmadévest (közöttük három egri, egy munkácsi és egy váci egyházmegyést) lektorrá (felolvasóvá), hat negyedévest (közöttük négy egri, két debrecen-nyíregyházi egyházmegyést) akolitussá avatott.

A lektorok feladata, hogy Isten Igéje a liturgiában méltó módon és jól érthetően hangozzék el. Az akolitusok hivatása pedig az, hogy segítsék a diakónusokat, és szolgálatot végezzenek a papok mellett.

Ugyancsak Krisztus király vasárnapján volt az ötödévesek admissziója, azaz a diákonátus és a papság jelöltjei közé való felvétele. Ennek során öt jelölt (egy egri, egy debrecen-nyíregyházi és három váci egyházmegyés) a püspök előtt nyilvánosan és ünnepélyesen kinyilvánította, hogy egész élete során az Istennek és az egyháznak kíván szolgálni.

A lektor, azaz a felolvasó feladata a liturgiában az evangélium kivételével az olvasmányok olvasása.

Az akolitus a liturgiában a diakónus segítője, egyébként a pap, illetve a püspök kíséretének tagja. Ő viszi a gyertyát az ünnepi szentmisében, s átadja a bort és a vizet a felajánláskor – olvashatjuk a Magyar katolikus lexikonban.

Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír