Panamai püspökök: A család védelme az Egyház küldetése és feladata

Kitekintő – 2017. július 28., péntek | 11:45

A júliusi plenáris ülésükön megfogalmazott dokumentumban a panamai püspökök a család központi szerepével, a latin-amerikai ország égető társadalmi kérdéseivel és a 2019-es ifjúsági világtalálkozó kínálta lehetőségekkel kapcsolatban foglaltak állást.

A püspöki közlemény emlékeztet: a családot és a házasságot az alkotmány is elismeri, és nemcsak az Egyház védelmezi, hanem az egész társadalom, amely aggódalommal érzékeli, hogy egyes csoportok el akarják torzítani. „Teljesen abszurd elképzelés az, hogy elhallgattassák a Katolikus Egyházat, mert a társadalom más részeihez hasonlóan joga és kötelessége, hogy felemelje a hangját, amikor a társadalom alapjait fenyegeti veszély” – nyomatékosítják a panamai főpásztorok.

A dokumentumban Panama püspökei kifejezik: a legszegényebbek fájdalma és szenvedése iránti közöny aggodalommal tölti el őket. Elítélik a fiatalokat érintő lehetőségek hiányát, akik ennek következtében bűnszervezetek hálójába kerülnek, amelyek erőfeszítések és erkölcs nélküli életet kínálnak számukra.

Az egészségügy helyzetével kapcsolatban a főpásztorok figyelmeztetnek, hogy korlátozott az orvosi kezelésekhez és a gyógyszerekhez való hozzáférés; a kórházaknak szakképzett személyzetre, megfelelő felszereltségre van szükségük. „Fontos, hogy átfogó politikai megközelítéssel válaszoljunk a lakosság legsürgetőbb igényeire” – szerepel a püspöki közleményben.

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvényes és törvénytelen bányászat helyrehozhatatlan károkat okoz a földben és a vízkészletekben, ezért szigorú törvényeket kell hozni a bányászati és természeti erőforrásokkal való visszaélések ellen. Az ivóvízhiány megoldására irányuló gátépítési terveknél vegyék figyelembe azokat a következményeket, amelyeket az érintett területen lakóknak okoznak – hangsúlyozzák a főpásztorok; a hatóságokat felszólítják, hogy biztosítsák a földművesek jogainak tiszteletben tartását, a földhöz és otthonaikhoz való jogukat.

A panamai egyház elkötelezettsége a 2019-es ifjúsági világtalálkozó szervezésében már meghozta első gyümölcseit: jóváhagyták a rendezvény himnuszát és logóját. A szervezőbizottság bevonta a környező országokat is, így Costa Ricát és Nicaraguát, hogy növeljék a régióban a szeretetközösséget és a testvériséget. A püspökök bejelentették, hogy az ifjúsági világtalálkozó jelképei – a vándorkereszt és Szűz Mária ikonja – útjának első állomása Mexikó lesz, augusztusban. Onnan Közép-Amerikában és a karibi térségben, majd Panamában folytatják útjukat. A plenáris ülésükön megfogalmazott dokumentum végén a panamai püspökök arra buzdítják a híveket, hogy az ifjúsági világtalálkozót úgy éljék meg, mint egy találkozót az Úrral és mint kiindulási pontot a fiatalok újraevangelizálásához.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír