Pap- és diakónusszentelés a szombathelyi székesegyházban

Hazai – 2014. június 22., vasárnap | 9:09

Isten választja ki a papot a szolgálatra és megadja hozzá az erőt is, hogy kitartson a hivatásban – mondta a szentelési misén mondott beszédében Veres András, tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.


2014. június 21-én, Nagy Tamás és Pete Polgár Máté diakónusokat áldozópappá, Böjti Balázs és Bihal Zoltán akolitusokat pedig diakónussá szentelte a megyéspüspök.


Zsúfolásig megtelt a szombathelyi székesegyház az ünnepi misére. Sokan nem értik a Ti döntéseteket, mondta szentelési homíliájában Veres András. „Korunk értékrendje – a gazdagság, a kényelmes élet – nem szerepel a Jézus által kínált élethelyzetek között. De nem mi választjuk a hivatást, hanem Isten választ ki bennünket. Bizonyságát adjátok annak, hogy vannak akik ma is meghallják és elfogadják Jézus hívását. A Jézus iránti rendkívüli szeretet teszi képessé az embert, hogy meghallja és kövesse őt. Jézus arra hív, hogy legyünk készségesek az Istentől kapott adományok gyümölcsöztetésére és legyünk készen az Isteni szeretet viszonzására. Ezt a képességet a rendszeres, személyes, elmélyült imádságban fedezhetjük fel.” A megyéspüspök figyelmeztette a szentelendőket: nehézségek is lesznek a hivatásuk során, de ha mindig Istenben bíznak és ráhagyatkoznak, akkor sikerül ezeket legyőzni, ezeken felülkerekedni.

A jelenlévő papoktól azt kérte a főpásztor, hogy imádkozzanak az egyházközségekben új papi hivatásokért. Fontosnak nevezte, hogy a papok legyenek példaképek, hogy a hivatás szépsége, öröme, megtapasztalható legyen a fiatalok számára és így egyre többen meghallják és el is fogadják Isten hívását.


Ezt követően került sor a szentelésekre. Nagy Tamás és Pete Polgár Máté diakónusokat áldozópappá, Böjti Balázs és Bihal Zoltán akolitusokat pedig diakónussá szentelte a megyéspüspök. A liturgiában végigkövethettük, hallhattuk, hogy az egyes szentelési mozzanatoknak, szimbólumoknak mi a jelentése és jelentősége.


Nagy Tamás jelmondata: „Ha valaki szolgál, azzal az erővel szolgáljon, amit Istentől kapott.” (1Pét 4,11)

Pete Polgár Máté jelmondata: „Karoljátok fel tehát egymást, ahogy Krisztus is felkarolt Benneteket Isten dicsőségére!” (Róm 15,7)

Böjti Balázs jelmondata: „Isten kegyelméből vagyok az, aki vagyok.” (1Kor 15,10a)

Bihal Zoltán jelmondata: „Uram, Te ismersz engem. Fogadj el olyannak amilyen vagyok és mutasd meg, milyennek szeretnél látni.” (Sailer püspök)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria