Papi rekollekciót tartottak Vácon a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében

Hazai – 2018. október 18., csütörtök | 13:50

A Váci Egyházmegye papjai október 16-án lelki továbbképzésen vettek részt a váci püspöki palota dísztermében, Beer Miklós püspök vezetésével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó közös zsolozsmával kezdődött.

Beer Miklós váci megyéspüspök köszöntötte paptestvéreit, majd Ferenc pápa Gaudete et exsultate (Örüljetek és ujjongjatok) kezdetű apostoli buzdítására utalva a papként való szentté válás lényegéről beszélt: „Arra az életszentségre szóló meghívásra szeretnék emlékeztetni, mellyel az Úr mindegyikünk felé fordul; arra a meghívásra, mely neked is szól: »szentek legyetek, mert én szent vagyok« (Lev 11,44; 1Pét 1,16). A főpásztor a közelmúltban szentté avatott Óscar Romero vértanú érsek személyén keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyház hitelessége azon múlik, mennyire vagyunk szolidárisak a szegényekkel.

Fábry Kornél, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságának főtitkára előadásában bemutatta a NEK történetét és szerepét az Egyházban. A 2020-ban tartandó rendezvény célkitűzéseiről szólva – „célunk az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust megdicsőíteni, ünnepelni, bemutatni és közel hozni minden jó szándékú emberhez” – a paptestvérek aktív közreműködését kérte.

Ismertette a NEK Általános Titkársága által szervezett országos programokat és az ezekhez való csatlakozási lehetőségeket; bemutatta a kongresszus honlapját, ahol a rendezvénnyel kapcsolatos eseményekről tájékozódhatnak a közösségvezető plébánosok; tájékoztatást adott az országszerte szervezett, tizenkét előadásból álló „A szentségimádás iskolája” programsorozatról, illetve a missziós kereszt útjáról – hogy a Váci Egyházmegye plébániái is fel tudjanak készülni a kereszt érkezésére.

Előadása végén Fábry Kornél örömmel számolt be olyan eseményekről is, amelyeken a Váci Egyházmegyéből érkezett több száz fiatal vett részt. Arra buzdított, hogy a plébánosok híveikkel együtt készüljenek a 2020-as rendezvényre – imádsággal, szentségimádással, tanúságtétellel és hiteles keresztény élettel, amelynek középpontjában Jézus Krisztus áll.

Szente Balázs, az ÉrMe Üzleti Hálózat alelnöke a keresztény vállalkozók társadalmi felelősségvállalásáról tartott előadást. Azon jellemzőkről szólva, amelyeknek a keresztény vállalkozók ismérveinek kell lenniük, kiemelte: a keresztény vállalkozó a gyakorlatban is meg tudja mutatni, hogy a piacgazdaság nemcsak a versengés terepe, hanem a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésé és értékteremtésé is; nyereségéből képes támogatni rászoruló embertársait és közösségeink fontos ügyeit; saját életpéldájával igyekszik igazolni, hogy a vállalkozás és a keresztény értékrend nem zárják ki, hanem inkább erősítik egymást.

„Célunk hálót szőni olyan emberek és szervezetek közé, akik/amelyek az üzleti életben a keresztény magyarság alapértékeinek megtartásával vesznek részt, s akik számára természetes, hogy az üzleti életben való eredményesség célja nem önmagában a siker, hanem a szűkebb vagy tágabb környezetükben élő rászorulókkal való szolidaritás anyagi alapjainak és az esélyegyenlőségnek a megteremtése” – mondta az ÉrMe céljával kapcsolatban Szente Balázs. Előadása végén ismertette, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a keresztény értékrend, szellemiség megjelenjen a gazdasági szférában; továbbá a Váci Egyházmegye keresztény vállalkozói találkozójának tervezett programját.

A papi rekollekció Beer Miklós püspök zárszavával, közös imával és szeretetvendégséggel ért véget.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria