Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

2017. június 19. hétfő 18:41

Pap- és diakónusszentelést tartottak a pécsi székesegyházban június 17-én. Udvardy György megyéspüspök Sas Norbertet pappá, Fekete Zoltánt diakónussá szentelte.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre! 

A papszentelést megelőző éjszaka zarándoklatot szerveztek. Soha ennyien nem vettek még részt a hagyományos gyalogláson. A hívek a mecseknádasdi Árpád-kori Szent István-kápolnától indultak délután öt órakor. A zarándoklatot vezető keresztre ismét felkötötték a szalagot, amelyre felírták a szentelendők nevét – értük imádkoztak a zarándokok, akik este nyolc órakor értek Püspökszentlászlóra, ahol Udvardy György pécsi megyéspüspök szentmisét mutatott be. A főpásztor a papi hivatás felelősségéről beszélve rámutatott: Isten igent mond az emberre, az ember minden elgondolására, minden tervére, minden küzdelmére, mert minden belőle fakad.

Június 17-én reggel a pécs-gyárvárosi plébániától szintén gyalogos zarándoklat indult a papi hivatásokért.

Az ünnepi szentmisén a pécsi székesegyházban a megyéspüspök emlékeztette paptestvéreit, hogy a napokban van mindnyájuk szentelési évfordulója, és arra kérte őket, hogy a szentelésen túl saját hivatásuk megerősítéséért is imádkozzanak.

A szentírási részek után Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa bemutatta a szentelendőket, és kijelentette, hogy méltónak találtattak a felszentelésre.

A főpásztor Szent Pál apostol a korintusiakhoz írt második leveléből emelte ki homíliájának fő gondolatát: „Krisztus szeretete sürget minket!” (2Kor 5,14) Mint mondta, a Krisztushoz tartozás a kiengesztelődés, az emberi lét ajándéka.

A papi szolgálatot vállalók hiszik, hogy Krisztust szolgálni nemes, hiszen Jézust az Atya küldte. Az ő szeretete alakítja át az embert a szolgálatban. A krisztusi szeretet arra irányít, hogy ne emberi szempontból vizsgáljuk testvéreinket, hanem úgy, mint akik Isten feladatát teljesítik. Napról napra engedjük, hogy Isten újjáteremtsen minket. A papszentelés ezért újjáteremtés, várjuk, hogy a most szentelendők a kiengesztelődés szolgálói és tanítói legyenek – fogalmazott Udvardy György.

A szentbeszéd után a szentelendők arcra borultak a mindenszentek litániája alatt. A szentelés szertartásában a beöltözés után a megyéspüspök Fekete Zoltánt diakónussá, Sas Norbertet áldozópappá szentelte. Őt a jelenlévő papság minden tagja kézrátétellel fogadta a hagyományok szerint, majd első újmisés áldását a főpásztor kérte.

* * *

Sas Norbert 1992-ben született, egy évig volt a pécs-gyárvárosi plébánián diakónus. A szentelés után így fogalmazott: „Igazán meghatott a befogadás szertartása. Megkaptam azt a kegyelmet, ami a diakónusszenteléssel kezdődött, és most befejeződött. Kiterjedt a szolgálat a misézéssel, amiből minden forrásunk fakad.” Szentelési jelmondata a galatáknak írt levélből van: „Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével” (Gal 6,14). Újmiséit Lánycsókon és Pécs-Gyárvárosban mutatja be. A főpásztor a pécs-kertvárosi plébániára helyezte.

Fekete Zoltán 1986-ban született; a budapesti szemináriumban készült a szentelésre. Szentelési jelmondatát Lukács evangéliumából választotta: „Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong Üdvözítő Istenemben!” (Lk 1, 46–47) A diakónus, akit Szekszárdra helyezett a megyéspüspök, a szentelést követően ezt mondta: „Hatalmas hálát érzek. Az első helyezés az engedelmesség első próbája. Szeretném az Egyházat és Isten népét jól szolgálni Szekszárdon is. Remélem, megfelelek elsősorban Isten, de a főpásztorom elvárásainak is.

Sas Norbertről és Fekete Zoltánról, valamint a Pécsi Egyházmegye jubiláns lelkipásztorairól ITT olvashatnak. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
puspoki-aldasban-reszesultek-az-edesapak-szekesfehervaron
Püspöki áldásban részesültek az édesapák Székesfehérváron

Ünnepi szentmise keretében áldották meg az édesapákat a székesfehérvári Kármelhegyi Boldogasszony-templomban Szent József ünnepén, március 19-én.

13:45
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle