Prágában tartják az idei év végi taizéi találkozót

2014. november 3., hétfő | 12:45

A bizalom zarándokútjának legnagyobb találkozóját Párizs, Varsó, London, Brüsszel, Róma, Budapest, Genf, Barcelona után Prágában tartják idén év végén. 2014. december 29. és 2015. január 2. között 25 ezer fiatal részvételére számítanak a cseh fővárosban.

A hagyományosan év végén tartott taizéi találkozónak mindig Európa valamelyik nagyvárosa ad otthont. A találkozón több tízezer fiatal vesz részt Európa számos országából, de más kontinensekről is, hogy közösen imádkozzanak és megoszthassák egymással gondolataikat. Prága 1990 után idén már másodízben ad otthont a találkozónak. 

A Taizéi Közösség a Cseh Püspöki Konferencia és a Csehországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa meghívására készíti elő a találkozót. A száz torony városa kulturális gazdagságával és lelki örökségével várja a fiatalokat, akiket a térség lakosai és a helyi plébániák, gyülekezetek látnak majd vendégül.

Az önkéntes szervezők Franz Kafka szülőházában ütötték fel hadiszállásukat az óváros és a zsidónegyed határán. A találkozón központi szerepet játszik majd az óváros Szent Miklós-temploma, mely kétszáz éven át a huszitákat szolgálta, majd 1635-ben a bencések kapták meg. A 18. század végén, II. József uralkodása alatt világi célokra alakították át: először raktárként, majd színházként működött. Immár száz éve pedig ismét a csehszlovákiai huszita egyházé.

Az imákat a Kafka-házban tartják, ahol Matej Forman összművészeti kiállítása is látható lesz. Milos Forman filmrendező fia már 1989 előtt kapcsolatban állt a taizéi mozgalommal, melynek tagjai akkor még inkognitóban utaztak be az országba. Az ifjú Forman megtapasztalta, hogy szolidaritásuk bátorította a cseh embereket, akik spirituális forrásokat kerestek a zárt világban, amelyben éltek. „Számomra ez a találkozó a határokon túllépő barátság lehetőségét jelenti” – mondja az ötvenéves művész. 

A szervezők a következő felhívással fordulnak az érdeklődőkhöz:

Részt venni a Bizalom zarándokútján Prágában azt jelenti, hogy...

...közösen énekelünk, imádkozunk és csendben vagyunk egy olyan városban, amely Európa szíve;

...csatlakozunk Európából és az azon túlról érkező több tízezer fiatalhoz, hogy közösen keressük hitünk mélyebb értelmét és az egyház életét;

...megtapasztaljuk a prágai és a környéki családok vendégszeretetét;

...olyan emberekkel találkozunk, akik a mindennapi élet kihívásai közt szeretnék megélni az evangéliumot.

Az európai találkozó a 17 és 35 év közötti fiataloknak szól. A szállás Prágában és környékén lesz. Az érkezők nagy részét családok fogadják, de lesznek, akik iskolákban, tornatermekben vagy egyházközségi termekben kapnak szállást. A Magyarországról érkezők számára az ajánlott hozzájárulás 55 €, amely fedezi az étkezéseket, a közlekedési bérleteket, a szükséges helységek bérleti díjait és a fogadáshoz kapcsolódó egyéb kiadásokat.

A Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) által szervezett utazás teljes költsége:
• november 20. éjfélig: 11 900 Ft + 55 €
• november 21. és december 1. között: 16 900 Ft + 55 €

A KIM-en keresztül jelentkezőknek kedvezményes biztosítás: 300 Ft/nap/fő.
Indulás Budapestről 2014. december 28-án a késő esti órákban.
Végső jelentkezési határidő: 2014. december 1.

További információ és jelentkezés: http://taize.kim.katolikus.net, e-mail: taize.kim@katolikus.net 

Fotó: spots.gru.edu, www.gopixpic.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle