A püspöki szinóduson a cölibátus is szóba került

Kitekintő – 2005. október 5., szerda | 11:52

A paphiány kérdése – és ezzel együtt a cölibátus is – szóba került a XI. püspöki szinódus második ülésnapján. XVI. Benedek pápa eddig hétfő délelőtt kivételével valamennyi ülésen jelen volt, szólásra azonban nem jelentkezett.

Beszámolók szerint Benedek pápa figyelmesen követte a hozzászólásokat, és jegyzetelt. A szinódusok történetében kedden első alkalommal került sor elektronikus szavazógépek használatára. A kezdeti technikai problémák után az új szavazórendszer jól vizsgázott.

A szinódus résztvevői sok időt szenteltek a paphiány kérdésére. Több püspök azt szorgalmazta, hogy a papokat „igazságosabban kellene elosztani”. Egy hondurasi püspök elmondta: hazájában egy papra 16 000 katolikus hívő jut. A brazil Claudio Hummes hangsúlyozta: bár a hívők nem rendelkeznek „joggal” az Eucharisztiához (amire Angelo Scola bíboros már a szinódus kezdetén felhívta a figyelmet), az egyháznak az a „feladata”, hogy lehetővé tegye mindenki számára az Eucharisztia ünneplését.

Különböző vélemények hangzottak el a szinóduson az igeliturgia jelentőségéről, amelyre egyre több helyen kerül sor a paphiány miatt. Az utrechti érsek, Adrianus Simonis bíboros azt szorgalmazta, hogy az igeliturgián is lehessen áldoztatni – ezt a felfogást nem osztják az ülésező püspökök.

„Viri probati”

A cölibátus és a viri probati („kipróbált”, keresztény elkötelezettségüket már  bizonyított házas férfiak) pappá szentelése is szóba került az ülésteremben. Több latin-amerikai püspök (így a nicaraguai Miguel Obando Bravo bíboros is) hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Krisztus melletti elköteleződésnek társas viszonyokban is legyenek „elköteleződési következményei”.

Angelos Scola bíboros, velencei érsek szerint a paphiány problémáját nem oldja meg, ha nős férfiakat is pappá szentelnek. Hangsúlyozta: „nem egy üzletről vagy egy projektről van szó, amelyet csak meghatározott számú 'teammanagerekkel' lehet végrehajtani”.

Az Eucharisztiának a szegények, az igazságosság és a béke javáért való munkálkodás forrásává kell válnia. Egy kongói püspök megemlítette: az Eucharisztia az ő hazájában minden etnikai határon túl összeköti a hívőket.

Ki áldozhat?

Végül az áldozás kérdése is felmerült, amely mindenekelőtt az USA-ban vált aktuális kérdéssé az abortuszt támogatók miatt. A szinódusnak erről a témáról is kell tárgyalnia, hogy a püspöki konferenciákat szempontokkal tudja segíteni a helyi normák kialakításában, hangsúlyozta a Hittani Kongregáció új elnöke, William Joseph Levada.

KAP/Magyar Kurír