Püspöki szentmisén köszöntötték a zarándokok a Szűzanyát Máriaradnán

Külhoni – 2017. szeptember 16., szombat | 16:31

A nagyváradi egyházmegye számos plébániájáról érkeztek zarándokok szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén a máriaradnai kegytemplomhoz, hogy a Szűzanya oltalmáért imádkozzanak. A Mária-kegyhelyen Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be koncelebrált szentmisét.

A Nagyváradról, Margitta, Almásfegyvernek, Hegyköztóttelek, Szilágysomlyó és más helységek plébániáiról érkezett hívek azért jöttek Máriaradnára, hogy – miként Böcskei László, az ünnepi szentmise főcelebránsa fogalmazott – „a Szűzanya oltalmát kérjék maguk, de szeretteik, az otthon maradottak számára is, hogy felkeressék a kegyelemnek ezt a forrását is”.

A szentmise kezdetén Roos Márton temesvári megyéspüspök köszöntötte Böcskei László püspököt, a különböző egyházmegyékből érkezett papokat és zarándokokat. Kiemelte: azon a helyen imádkozunk, ahova őseink is járnak évszázadok óta: „felkeresik” a radnai Szűzanyát, és hálát adnak oltalmáért.

Három nyelven mondott homíliájában a temesvári főpásztor a Szűzanya üdvtörténeti szerepét hangsúlyozta: Mária küldetése születésétől fogva az volt, hogy világra hozza az Üdvözítőt. Ő a mi mennyei édesanyánk és nővérünk, aki vigyáz reánk, és akihez bátran fordulhatunk oltalomért.

A szentmise végén – a hagyománynak megfelelően – körmenetet tartottak az Oltáriszentséggel.

Záró gondolataiban Böcskei László püspök arra hívta fel a zarándokok figyelmét, hogy életünkben a kegyelemnek sok forrása lehet, Isten sok lehetőséget kínál arra, hogy részesüljünk kegyelmeiben.

A zarándokhelyek felkeresése is ilyen kegyelemforrás lehet – emlékeztetett a főpásztor, arra buzdítva a híveket, hogy keressenek minden olyan lehetőséget, ahol különleges módon megtapasztalhatják az isteni kegyelmet.

A liturgia után a nagyváradi egyházmegye hívei – akikhez más zarándokok is csatlakoztak – az egyházmegye elöljárójának vezetésével végigjárták a kegytemplom mögötti dombon felállított keresztutat, imádkozva magukért, családjaikért, az otthon maradottakért és mindazokért is, akik imáikat kérték.

 

Böcskei László püspök örömmel állapította meg, hogy sok gyermek és fiatal is eljött Máriaradnára: „Ez azt jelenti, hogy zarándoklatunknak van jövője.” A zarándoklat ne hiányozzon senkinek az „éves fontos tennivalók” listájáról – e buzdítással bocsátotta útra a főpásztor a híveket.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria