Püspökszentlászlón tartják lelkigyakorlatukat a Boldogasszony Iskolanővérek

Megszentelt élet – 2016. július 28., csütörtök | 10:02

Idén először nem saját rendházukban és iskolájukban tartják az éves közösségi lelkigyakorlatot a Boldogasszony Iskolanővérek, hanem a Mecsekben, Püspökszentlászlón július 22. és 29. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Július 22-én este kezdték el közösségi lelkigyakorlatukat a Boldogasszony Iskolanővérek, amelyen a rendtartomány mintegy kétharmada jelen van; és 29-én zárják ünnepi szentmisével, ahol megünnepelik a 25, 40 és 70 éves fogadalmas jubiláns nővéreket. Az Életrendezés Házát teljesen megtöltik, emellett még kilenc parasztházban és a püspöki kastélyban is az iskolanővérek, illetve a lelkigyakorlat vezetői laknak.


A lelkigyakorlatot most már több mint tíz éve párhuzamosan három csoportban végzik a nővérek, akik választhatnak, hogy melyik típusú lelkigyakorlaton vesznek részt. Idén Stella Leontin balassagyarmati plébános vezeti a hagyományos lelkigyakorlatos csoportot, Laczkó Zsuzsa, a Jézus Szíve Társasága elöljárója és Patsch Ferenc jezsuita a személyesen vezetett lelkigyakorlatot, illetve Mustó Péter jezsuita a meditációs lelkigyakorlatot.


A lelkigyakorlat után még két napig, július 31-ig együtt maradnak a nővérek a tartományi találkozóra, amelynek közös tervezés, beszélgetés, kikapcsolódás és kirándulás lesz a programja.

Püspökszentlászlón a kommunizmus idején évtizedekig éltek szerzetesnővérek különböző rendekből – köztük a Boldogasszony Iskolanővérek közül is. A kastélyban működött ugyanis azon egyházi szociális otthonok egyike, amelyekben a szétszóratásban élő idős nővéreket gyűjtötték össze. Ezeken a helyeken – Püspökszentlászlón, Jászberényben, Gyónon, Hejcén, Csákváron, Pannonhalmán és Verőcén – a betiltott női rendek idős tagjai „ökumenikus szerzetesi közösséget” alkotva élték fogadalmas életüket.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria