Régészek kutatják az egykor Szent István karereklyéjét őrző szentjobbi vár területét

2016. július 4. hétfő 16:20

A nagyváradi katolikus püspökség a Körösvidéki Múzeummal együttműködve 2016 júliusában megelőző régészeti ásatásokat végez a Bihar megyei Szentjobb község középkori várának területén.

Az egykoron Szent István király karereklyéjét őrző bencés kolostor helyén a 16. század végén épült reneszánsz erődítés romjain ma a község római katolikus temploma és a szentjobbi apátság 18. századi eredetű kúriája áll. A tervezett munkálatok részét képezik egyházmegye azon erőfeszítéseinek, amelyek célja a 20. század közepéig a régió egyik legjelentősebb Szűz Mária-kegyhelyének számító Szentjobb egyházmegyei zarándokhellyé való emelése.

A szondázó jellegű régészeti kutatásoktól a régészek azt várják, hogy értékes adatokkal szolgálhatnak egy, a szentjobbi apátsági kúria zarándok- és lelkigyakorlatos házzá való átalakítását célzó építészeti terv elkészítéséhez, amely magába foglalja a kúriát övező park és az egykori vársánc egy résznek rehabilitációját is. Épületmaradványok és a késő középkori települést jelző egyéb régészeti objektumok mellett a külső várfalak bizonyos szakaszait is kutatják, illetve szeretnének konkrét adatokat nyerni a középkori bencés konvent pontos helyéről is. Az elképzelések között szerepel az ásatás eredményeinek beépítése a készülő rehabilitációs tervekbe, illetve a feltárt régészeti emlékek bemutatása.

A szentjobbi vár területén utoljára 2004-ben folytak régészeti ásatások a Körösvidéki Múzeum vezetésével. Ekkor, ugyancsak tervezett építkezési munkálatok kapcsán, a vár délnyugati sarokbástyájának környékét kutatták. Az idei ásatásokkal egy időben megkezdődnek a község római katolikus templomában őrzött Szűz Mária-kegykép restaurálásának munkálatai is.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek