Rendszeres kórházlelkészi szolgálat indul a Pécsi Egyházmegyében

2018. december 4., kedd | 12:57

2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog működni a kórházlelkészi szolgálat. Az erről szóló együttműködési megállapodást november 30-án kötötte meg a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megállapodást Udvardy György pécsi megyéspüspök, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese és Jenei Zoltán, az egyetem kancellára látta el kézjegyével. Az együttműködés értelmében januártól rendszeresen ellátogatnak minden pécsi kórházba az egyházmegye önkéntesei, hogy a betegeket megszólítsák; beszélgessenek velük, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben az érintettek kérik, az önkéntesek papot is hívnak a betegekhez.

A Pécsi Egyházmegye emellett 24 órás telefonos ügyeletet is indít december 1-jétől, amely a 06 (30) 70-20-133-as számon hívható. A kapcsolatfelvételre e-mailben is lehetőség van a korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu címen. A kórházlelkészi szolgálat már decembertől elérhető a pécsi kórházakban fekvő betegek számára, azonban a jövőben az egyházmegye egész területére szeretnének kiterjeszteni.

Udvardy György megyéspüspök az együttműködés kapcsán elmondta: „Jézus tanításának értelmében az Egyháznak mindig megújuló erővel kell folytatnia a betegek és a róluk gondoskodók szolgálatát. Az Egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik különösen arra van rendelve, hogy megerősítse a betegség által megpróbáltakat. Ennek érdekében 2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog működni a kórházlelkészi szolgálat, amelynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc-plébánia plébánosát neveztem ki.”

Gábriel Róbert kiemelte, hogy a pécsi egyetem és az egyházmegye kapcsolata hosszú évekre visszamenően erős és jó. Az intézmény számára fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító tevékenység mellett a betegek egyéb igényeire is odafigyeljenek, így például a vallásgyakorlással kapcsolatos igényekre is, hiszen a lelki egyensúly az egyik alapja az egészségnek, gyógyulásnak.”

A PTE Klinikai Központjában már korábban lehetőséget kaptak arra a betegek, hogy vallásukat gyakorolhassák, hiszen a felújított Janus Pannonius Klinikai Tömbben és az Akác utcai telephelyen kápolnát alakítottak ki.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle