Rendszeres kórházlelkészi szolgálat indul a Pécsi Egyházmegyében

2018. december 4. kedd 12:57

2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog működni a kórházlelkészi szolgálat. Az erről szóló együttműködési megállapodást november 30-án kötötte meg a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megállapodást Udvardy György pécsi megyéspüspök, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese és Jenei Zoltán, az egyetem kancellára látta el kézjegyével. Az együttműködés értelmében januártól rendszeresen ellátogatnak minden pécsi kórházba az egyházmegye önkéntesei, hogy a betegeket megszólítsák; beszélgessenek velük, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben az érintettek kérik, az önkéntesek papot is hívnak a betegekhez.

A Pécsi Egyházmegye emellett 24 órás telefonos ügyeletet is indít december 1-jétől, amely a 06 (30) 70-20-133-as számon hívható. A kapcsolatfelvételre e-mailben is lehetőség van a korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu címen. A kórházlelkészi szolgálat már decembertől elérhető a pécsi kórházakban fekvő betegek számára, azonban a jövőben az egyházmegye egész területére szeretnének kiterjeszteni.

Udvardy György megyéspüspök az együttműködés kapcsán elmondta: „Jézus tanításának értelmében az Egyháznak mindig megújuló erővel kell folytatnia a betegek és a róluk gondoskodók szolgálatát. Az Egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik különösen arra van rendelve, hogy megerősítse a betegség által megpróbáltakat. Ennek érdekében 2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog működni a kórházlelkészi szolgálat, amelynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc-plébánia plébánosát neveztem ki.”

Gábriel Róbert kiemelte, hogy a pécsi egyetem és az egyházmegye kapcsolata hosszú évekre visszamenően erős és jó. Az intézmény számára fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító tevékenység mellett a betegek egyéb igényeire is odafigyeljenek, így például a vallásgyakorlással kapcsolatos igényekre is, hiszen a lelki egyensúly az egyik alapja az egészségnek, gyógyulásnak.”

A PTE Klinikai Központjában már korábban lehetőséget kaptak arra a betegek, hogy vallásukat gyakorolhassák, hiszen a felújított Janus Pannonius Klinikai Tömbben és az Akác utcai telephelyen kápolnát alakítottak ki.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57