Renovabis-zarándokok Kelet-Magyarországon és Nagyváradon

2019. május 10., péntek | 9:03

Támogatói számára szervezett zarándoklatot a Renovabis németországi egyházi segélyszervezet Kelet-Magyarországon és Románia nyugati egyházmegyéiben április 29. és május 3. között. A huszonnégy adakozót az alapítvány négy munkatársa kísérte el.

Az egész Németország területéről érkezett zarándokok április 29-én a Renovabis lelkiigazgatójával, Christian Hartl atyával érkeztek Magyarországra, ahol első úti céljukon, Máriapócson a Nyíregyházi Egyházmegye vezetői és papjai fogadták őket. A görögkatolikus egyház történelmét, rítusait Grunda Dávid máriapócsi segédlelkész, a Nyíregyházi Egyházmegye felépítését, működését – különös tekintettel a cigánypasztorációra – Papp Tibor főhelynök mutatta be a zarándokoknak. A német támogatók a fatemplom megtekintése után a pócsi bazilikában Szent Liturgián vettek rész, melyen jelen volt az egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel püspök is. A szertartást német nyelven végezték a helynökök, Papp Tibor és Szabó Tamás. Szocska Ábel püspök a liturgia elején köszöntötte a vendégeket, és  kifejezte háláját a közös imádkozásért, valamint a Renovabis Alapítványtól évek óta érkező támogatásokért.

A zarándokok Máriapócsról Nyíregyházára indultak, ahol a püspöki székesegyházban a Szent Damján kórus rögtönzött koncertjével és közös imával zárult a nap és az egyházmegyei látogatás.

Április 30-án és május 1-jén a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye vendégei voltak a Renovabis-zarándokok. Nagyváradon Böcskei László megyéspüspök fogadta a vendégeket, akiknek bemutatták azokat a lelkipásztori, kulturális és szociális jellegű tevékenységeket, projekteket, amelyeket az elmúlt évtizedek folyamán a Renovabis segélyszervezet támogatásával sikerült megvalósítani.

A Németországból érkezett zarándokok meglátogatták a nagyváradi székesegyházat és az ideiglenesen itt elhelyezett kincstárat.

Szentmisén vettek részt a vártemplomban, majd megtekinthették az egyházmegye bölcsőjének számító Szent László-korabeli székesegyház maradványait is.

Látogatásuk második napján a katolikus iskolát, az egyházmegyei Caritas Catolica székhelyét és a Szent Erzsébet idősotthon lakóit ismerhették meg a vendégek. A Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegyében is látogatást tettek, ahonnan május 2-án Temesvárra utaztak tovább.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Fotó: Monika Knuff; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

2019. május 24., péntek