Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

2017. augusztus 9. szerda 14:15

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor-műhelyében helyreállított oltárfestmény.

A festmény, amelyet csak örmény oltárképként ismernek, az örmények keresztény hitre térítőjét, Világosító Szent Gergelyt ábrázolja, amint megkereszteli III. Trdat örmény királyt. Az oltárkép ikonográfiai előképének Franz Karl Heissig augsburgi mester 1770 körül készült rézmetszetét tartják.

Puskás Éva restaurátor elmondása szerint a kép alkotója ismeretlen, de nem kizárt, hogy a bécsi barokk nagymestere, Frantz Anton Maulbertsch (1724–1796) műve. Keltezését a 18. század második felére teszik, ekkor költözött jelentős számú örmény család a városba. Az 1778-as jegyzőkönyv, amely az Eszterházy Károly egri püspök által tett kánoni látogatáskor készült, a Kalazanci Szent József-mellékoltár mellett említést tesz Világosító Szent Gergely oltáráról

Az örmény oltárképet az elmúlt időkben átalakították. „Az eredetileg barokk stílusban kiképzett oltárkép, feltehetően a mellékoltárok egyesítésekor, félköríves kinézetet kapott, emiatt átszabták, meg is nagyobbították. Ekkor a kép vászonszéleit megcsonkították, majd a kép méretének megnagyobbítását körkörösen 6-10 centiméter széles deszkákkal alakították ki” – mondta Puskás Éva.

Az oltárképen tizenhat medalion található, az alsó részükön örmény és latin nyelvű felirattal, amely egyben a kép témája és a címe is lehet. (Örmény szöveg: „Szent Gergelynek, az örmények megvilágosítójának megkínzatása.” Latin szöveg: „Szent Gergely első örmény pátriárka mártíromsága és csodái.”)

A restaurált oltárképet ünnepélyes keretek között az idei máramarosszigeti Szent István-napok során áldják meg.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Ehirmondo.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
eger-diszpolgara-lett-ternyak-csaba-egri-ersek
Eger díszpolgára lett Ternyák Csaba egri érsek

Augusztus 20-án Eger városi ünnepségén díszpolgári címet kapott Ternyák Csaba egri érsek, a főegyházmegye 81. főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagja.

2017. augusztus 21. hétfő
megteresre-es-megujulasra-hivott-veres-andras-budapesten-allamalapito-szent-kiralyunk-unnepen
Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren. A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

2017. augusztus 20. vasárnap