Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

2017. augusztus 9. szerda 14:15

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor-műhelyében helyreállított oltárfestmény.

A festmény, amelyet csak örmény oltárképként ismernek, az örmények keresztény hitre térítőjét, Világosító Szent Gergelyt ábrázolja, amint megkereszteli III. Trdat örmény királyt. Az oltárkép ikonográfiai előképének Franz Karl Heissig augsburgi mester 1770 körül készült rézmetszetét tartják.

Puskás Éva restaurátor elmondása szerint a kép alkotója ismeretlen, de nem kizárt, hogy a bécsi barokk nagymestere, Frantz Anton Maulbertsch (1724–1796) műve. Keltezését a 18. század második felére teszik, ekkor költözött jelentős számú örmény család a városba. Az 1778-as jegyzőkönyv, amely az Eszterházy Károly egri püspök által tett kánoni látogatáskor készült, a Kalazanci Szent József-mellékoltár mellett említést tesz Világosító Szent Gergely oltáráról

Az örmény oltárképet az elmúlt időkben átalakították. „Az eredetileg barokk stílusban kiképzett oltárkép, feltehetően a mellékoltárok egyesítésekor, félköríves kinézetet kapott, emiatt átszabták, meg is nagyobbították. Ekkor a kép vászonszéleit megcsonkították, majd a kép méretének megnagyobbítását körkörösen 6-10 centiméter széles deszkákkal alakították ki” – mondta Puskás Éva.

Az oltárképen tizenhat medalion található, az alsó részükön örmény és latin nyelvű felirattal, amely egyben a kép témája és a címe is lehet. (Örmény szöveg: „Szent Gergelynek, az örmények megvilágosítójának megkínzatása.” Latin szöveg: „Szent Gergely első örmény pátriárka mártíromsága és csodái.”)

A restaurált oltárképet ünnepélyes keretek között az idei máramarosszigeti Szent István-napok során áldják meg.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Ehirmondo.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nem-lehet-megorizni-az-egyhaz-tanitasat-annak-tovabbfejlesztese-nelkul
Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.

2017. október 16. hétfő
itt-talalkozo-leanyfalun
Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

2017. október 16. hétfő