Rómában szentelték diakónussá a debreceni Németh István papnövendéket

Külhoni – 2017. október 17., kedd | 15:20

Rómában, a Szent Ignác-bazilikában szentelték diakónussá október 10-én a Pápai Német–Magyar Kollégium debreceni papnövendékét, Németh István akolitust a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartáson diakónussá szentelték Blaz Kernel Koperi szlovén és Michal Pavlík szlovákiai akolitust, pappá szentelték Georg Taubitz hamburgi és Maximilian Brandt speyeri diakónust. A szentelési szertartást Stefan Heße hamburgi érsek végezte. 

A diakónusszentelésen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában szolgáló papok is részt vettek.

A szentelési szertartást megelőző este, október 9-én a Pontificum Collegium Germanicum et Hungaricum (Pápai Német–Magyar Kollégium) templomában vesperás keretében tették le a diakónusi szolgálatra készülők esküjüket, majd a papságra készülők kelyheit áldották meg, amit csendes szentségimádás követett.

A szentelést követő napon, október 11-én este Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be a kollégium templomában, amelyen részt vettek a felszentelt Németh István diakónus Magyarországról érkező családtagjai, barátai, egyházmegyés papok és zarándokok.

A Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum de Urbe, vagy rövidebb nevén a Pápai Német–Magyar Kollégium a világ első szemináriumainak egyike, amelyet még III. Gyula pápa alapított: Giovanni Morone kardinális és Loyolai Szent Ignác nyitották meg német kispapok számára 1552-ben, majd 1580-ban egyesült a magyar kollégiummal. A házat a mai napig a jezsuita rend tartja fenn, ők kísérik az itt tanuló kispapokat, papokat. Itt tanult Pázmány Péter, a debreceni templomalapító Csáky Imre, Prohászka Ottokár, boldog Meszlényi Zoltán és még sokan mások. Jelenleg hetvenen élnek a házban: jezsuiták, nővérek, már felszentelt növendékek és papságra készülő szeminaristák.

A ház igazi európai szeminárium a 15 különböző országból érkező tanulójával, akik közül sokan magyar ajkúak (Magyarországról, Erdélyből és Délvidékről), németek és horvátok. A ház nyelve német. A kollégiumban a képzés hat évig tart: három év alapképzés után egy év pasztorális gyakorlat az otthoni egyházmegyében, majd két-három éves továbbképzéssel, licenciátussal zárul.

A másik római intézmény, ahol magyar papokat képeznek, a Pontificium Institutum Ecclesiasticum Hungaricum in Urbe, rövidebb magyar nevén a Pápai Magyar Intézet (PMI). A kollégium 1940-től fogad felszentelt papokat továbbtanulásra (habár az intézmény története 1927-re nyúlik vissza). Ez az intézmény teljesen magyar kézben van, falai között csak magyarok tanulnak. A PMI a római magyar papok, kispapok, egyháziak otthona, egy kis Magyarország Róma belvárosában. Jelenleg Tóth Tamás pápai káplán a Pápai Magyar Intézet rektora.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria