Spányi Antal megáldotta a ráckevei Szent Imre-iskola felújított épületét

2016. február 22. hétfő 17:59

Spányi Antal székesfehérvári püspök február 19-én megáldotta a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola megújult épületét, amelynek most fejeződött be a több mint húsz éve tartó teljes körű felújítása.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A mintegy 750 milliós beruházás adományokból, önkormányzati és állami támogatásból, pályázatokból valósulhatott meg. A fő támogató a Székesfehérvári Egyházmegye volt. Az ünnepség alkalmával átadott iskola ebédlőjének teljes átalakítását is az egyházmegye vállalta.

Az ünnep szentmisével kezdődött, amelynek elején Brezina Károly iskolabiztos emlékezett meg a több mint 100 éves múltra visszatekintő oktatási intézmény alapításáról és történetéről.

Az eredeti patinás, műemlék jellegű épületben az 1948-ban történt államosításig katolikus iskola működött. Az 1993-as újraalapításkor az iskola a Csepel-sziget egyetlen katolikus általános iskolája lett. A régi épület többlépcsős felújítása és kibővítésének munkálatai mára befejeződtek. A beruházásnak köszönhetően az iskola korszerű, minden igényt kielégítő oktatási intézménnyé vált.

Brezina Károly köszöntőjében hangsúlyozta, most már nem a falakat építik tovább, hanem azt a közösséget erősítik, amelyben a diákok és tanárok együttműködve a jövő nemzedékét építik.

Hálából az iskolátokért tegyetek ma egy jó cselekedetet, és tanuljatok mindennap Isten örömére – biztatta Spányi Antal püspök a diákokat a szentmisében. A főpásztor a nagyböjt jelentőségéről is beszélt. Mint mondta, ezen időszak alatt nemcsak azt kell észrevennünk, hogy mennyi gyengeségünk, hibánk van, hanem azt is, mennyire szeret minket Isten. Jézus Krisztus az életét adta értünk, ezért mindig szemünk előtt kell tartani, hogy a szeretet cselekedetekben nyilvánul meg.

Isten szeretetét észre kell vennünk saját életünkben, amikor Őrá figyelünk szívünk csendjében, a lelkiismeret szavában. Ha találkoztunk Vele, öröm tölt el bennünket, amit tovább kell adnunk másoknak. Szeressétek tehát azokat, akik körülvesznek benneteket, a szülőket, a tanárokat, diáktársakat, mert az Isten jó, és nekünk is jobbá válnunk általa – mondta a főpásztor, majd hozzátette: Ez az iskola is Isten szeretetéből épülhetett fel, újulhatott meg. Köszönjétek meg azzal az Ő jóságát, hogy jól tanultok ebben az intézményben, és szeretettel vagytok egymás iránt.

A szentmisét követően Spányi Antal megáldotta az osztálytermeket és a tanulószobákat az iskolaépületben. Az ünnep a diákok műsorával zárult.

Németh László Gábor igazgató beszédében elmondta, mélyen megérinti és büszkeséggel tölti el, hogy a két osztállyal induló intézmény ma 360 diákot fogadhat. Infrastruktúrája megfelel a 21. századi követelményeknek, így a gyerekek jó feltételek között, egészséges és biztonságos helyen tanulhatnak. Az intézményvezető szerint minden adott hozzá, hogy a tantestület a szülőkkel és diákokkal együtt jó családot alkosson, ahol a gyerekek lelkileg és szellemileg fejlődnek, gyarapodnak.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
megjelent-ket-belvarosi-templom-folyamatos-szentsegimadasat-segito-kiadvany
Megjelent két, a belvárosi templom folyamatos szentségimádását segítő kiadvány

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban 2018. január elsejétől folyamatos (éjjel-nappali) szentségimádás indult. Április 20-án, pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében két, a témával kapcsolatos könyvet mutattak be az altemplomban.

2018. április 20. péntek
-leborulok-legkisebbek-elott-bojte-csaba-volt-toni-atya-vendege
„Leborulok a legkisebbek előtt” – Böjte Csaba volt Tóni atya vendége

Michels Antal józsefvárosi plébános – havonta megrendezett kávéházi estéinek keretében – Böjte Csaba ferences szerzetest, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját kérdezte életéről, hivatásáról április 19-én a józsefvárosi Nem Adom Fel Cafe & Barban.

2018. április 20. péntek