Speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Kalocsán

2018. május 14. hétfő 14:52

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kalocsai Gyermekotthon, Általános Iskola és Szakiskolájában rendezték május 9-én a speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek konferenciáját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közel száz szakembert az intézmény igazgatója, Juhász Gábor köszöntötte. A rendezvény nyitó előadását Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartotta, aki elmondta, hogy mint iskolafenntartó pontosan tisztában van az átlagos magyar diák helyzetével, s a nehéz sorsú, szinte elviselhetetlen életsorsokat bejárt gyermekek életéről is pontos képpel rendelkezik.

Bábel Balázs előadásában beszélt arról, hogy az információs társadalom mekkora veszélyeket hordoz magában. A mai gyermekek okostelefonja tízezerszer nagyobb teljesítményű számítógép, mint amivel az Apolló űrhajó annak idején rendelkezett. A technika fejlődése ellenére azonban a világ nem lett se könnyebb, se élhetőbb. A főpásztor kiemelte, hogy ő a Holdra szállás évében tette le az érettségi vizsgát. Abban az évben a postán korábban megkapott érettségi tételsort a tanár felvette az igazgatónál, felvágta a borítékot, majd a diákok tudtára hozta a feladatokat. Ma lassan az Interpollal kell őriztetni a tételeket, mégis veszélyben vannak.

Önmagában a technika nem elég. Nem tesz jóvá, jobbá pedig végképp nem tette a világot. A kizárólagos technikahajszolás úttévesztés. Magasabb értékek is vannak, s ezen magasabb értékek szolgálatába kell állítani a technikát. Mikor történt meg az úttévesztés? Az érsek elmondása szerint az 1968-as párizsi diáklázadás volt az, ami felborította a rendet. Akkor nagyot tört és fordult a nevelés helyzete. Kiemelték a jogokat, s emellett egyre törpültek a kötelességek. Mára a kötelességek azok, amelyek szinte eltűntek, s a jogok betöltik a nevelői társadalom életét. Nincs kötelesség, csak jog. Ebben a világban a nevelés nehéz feladat, de nem lehetetlen. Örök érvényű tézis, hogy a szó elszáll, de a példa vonz. Az örök érvényű értékek pedig méltók rá, hogy megmaradjanak, és megőrizzék az embert.

Az egész napos rendezvényen ezután további rangos előadásokat hallgattak meg a jelenlévő szakértők.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek