Ferenc pápa a marokkói klímacsúcs résztvevőihez: a gondoskodás kultúráját kell követni

Ferenc pápa – 2016. november 16., szerda | 14:05

Ferenc pápa november 15-én levelet küldött az ENSZ 22. klímaváltozásról szóló konferenciájára, amely november 7-én kezdődött, és november 18-án zárul. A találkozónak a marokkói Marrákes ad otthont.

A Szentatya üzenetében hangsúlyozza, hogy a környezeti pusztulás, az emberi, etikai és szociális hanyatlás mindenkit érint és tettre késztet a saját szerepe és képessége szerint. Ferenc pápa levelében emlékeztet arra, hogy nem elegendő az egyéni vagy nemzeti szintű cselekvés, kollektív megoldásra van szükség. A közel egy éve kötött és a marokkói konferencia kezdete előtt életbe lépett párizsi megállapodás értelmében intelligensen kell irányítani a technológiát. Róma püspöke rámutat arra, hogy a kezünkben lévő hatalmat egy egészségesebb és emberibb fejlődés szolgálatába kell állítani, miként a gazdaság is a személy, a béke, az igazságosság, valamint a környezetvédelem szolgálatára hivatott.

Ferenc pápa álláspontja szerint a párizsi megállapodás kijelölt egy utat, amelyen a nemzetközi közösségnek járnia kell, s amelynek fontos állomása a marokkói konferencia, amely hatással van az egész emberiségre, különösen a legszegényebbekre és a jövő generációira: ők a legkiszolgáltatottabbak a klímaváltozás hatásának. A probléma megoldása politikai és gazdasági nyomástól mentes cselekvést igényel, ami nélkülöz minden részérdeket.

Ferenc pápa figyelmeztet arra, hogy etikai és társadalmi szempontokat is figyelembe kell venni a fejlődési stratégiák kidolgozásánál, szem előtt tartva a szolidaritást. A Szentatya egy olyan életstílus megvalósítására buzdít, amelynek keretében a termelés és a fogyasztás a fenntarthatóság jegyében történik. A pápa nem hagyja figyelmen kívül az oktatás szerepét sem a környezettudatosság és a teremtett világ mint közös otthon iránti felelősség elsajátításában. A „gondoskodás kultúráját” kell követni a „kiselejtezés kultúrájával” szemben.

Forrás: Vatikáni Rádió, Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: InSic.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria