Szalézi szolidaritási kampány az áradásokkal sújtott Peruban

Megszentelt élet – 2017. március 27., hétfő | 11:35

A hatalmas esőzések húsz éve nem látott áradásokat indítottak meg Peruban március közepén. A vészhelyzet az ország lakosságának több mint a felét érinti. Sok kistelepülést teljesen elzártak az áradások. A természeti katasztrófa áldozatainak száma napról napra növekszik.


Az ország északnyugati részén fevő Piura városban napról napra fokozódik a pusztítás: egyre több a halott vagy eltűnt személy, növekszik a romba dőlt házak, az elszigetelt falvak száma. „Húsz év munkája veszett oda” – mondja az egyik áldozat. „Szemműtétre gyűjtöttem, de semmi pénzem nem maradt, elvitte az áradat mindenemet” – panaszolja egy nyolcvanéves hölgy.

Bár Piurában a helyi szalézi házakat is sújtotta az esőzések okozta katasztrófa, a rend igyekszik segíteni a közelben lakó családokat. „Rengeteg beteg gyermeket láttam, étel és ital nélkül; ahogy megérkezik a segély, máris sietünk hozzájuk” – mondta el Saúl David Quispe szalézi pap. „A szegénységet csak tovább súlyosbította a szenvedés, amit a heves esőzések és az azt kísérő áradások okoztak, amelyek elmosták a szegények otthonait, halált és pusztítást hagyva maguk után.” A természeti csapás több száz embert tett hajléktalanná és hagyott alapvető szolgáltatások nélkül. A helyzet tovább súlyosbodhat, mert az otthon nélkül maradt emberek jobban ki vannak téve az olyan betegségek kockázatának, mint a dengue láz, a chikungunya láz vagy a Zika-vírus.”


Piurában a szaléziak sokféle munkát végeznek: iskolákat, oratóriumokat, plébániákat vezetnek, és működtetik a Bosconia szakiskolát. „Felmértük a károkat, amelyeket az esőzések és az áradás okozott a hozzánk járó fiataloknak és családjaiknak – mondta Quispe atya, – és láttuk, mennyien szenvednek az oratóriumba járó fiatalok és a diákjaink közül. Tragédia, amit láttunk! És próbálunk segíteni mindenkinek.”

A perui Don Bosco Alapítvány szolidaritásra szólító kampányt indított „Segíts nekem, Peru” mottóval. A különböző perui házakban élő szerzetesek összefogtak, hogy vizet, élelmet, ruhát és sátrakat juttassanak el az embereknek, akik nem számíthatnak máshonnan segítségre – emelte ki Raúl Anuna, az alapítvány igazgatója.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria