Számíthatnak egymásra – adománygyűjtés a budapesti Piarista Gimnáziumban

Megszentelt élet – 2016. június 25., szombat | 14:40

A családban bekövetkező tragédia esetén, a családfenntartó halálakor segítséget jelenthet az anyagi támogatás. A piarista közösség egy édesapát elveszített család megsegítésére fogott össze. A budapesti Piarista Gimnáziumban június 22-én utalták át a támogatásul összegyűlt 3,5 millió forintot.

Egy család anyagi helyzete alapjaiban megváltozik, a család anyagi támasza, keresője elveszítése esetén. Ez a tragédia annak is törést jelent, aki magasabb színvonalon élt, aki pedig szerényebben tartotta fenn magát, annak teljesen meg tud borulni az élete. Ebben a helyzetben kíván - anyagi támogatást nyújtva - segíteni a budapesti Piarista Gimnáziumhoz tartozó diák, tanár, szülőközösség. Horváth Bálint igazgatót kérdeztük az adománygyűjtésről.

A mintegy 350 gyereket oktató-nevelő iskola életében sokfajta tragikus esemény tud bekövetkezni, a családfenntartó halála olyan helyzetet teremt, ami pénzügyi segítséget igényel. Azt láttuk, akkor igazságos ezen esetek kezelése, ha a segítségnyújtásnak van egy protokollja. Vízhányó Zsolt Sch.P igazgatósága idején kezdeményezte ennek kidolgozását. Így ez ma már rendszerszintűen működik, ha valaki belekerül a nehéz helyzetbe, automatikusan megkapja a segítséget – mondta el Horváth Bálint. Ennek keretében első ízben 2012-ben nyújtottak segítséget, majd 2014-ben, legutóbb pedig most fogott össze a közösség.

Megszólítjuk az összes családot az iskolában, kérve hozzájárulásukat a Kalazancius Alapítványon keresztül. A minimálbérhez kötött a felajánlási összeg, annak 10%-a a kért a támogatás, ami természetesen javasolt összeg - tájékoztatott az igazgató.

Eddigi három gyűjtésünk azt mutatta, nagy létszámban megmozdul az iskola közössége, működésbe lép a „piarista biztosító”. Megkötöttük a családdal a támogatási szerződést, június 22-én utaltuk át a család számára a gyűjtésből befolyt 3 515.000 forintot. Ez egyszeri alkalom, de a volumenének köszönhetően hosszú távon tud segítséget nyújtani.

Ez az akció nemcsak annak a családnak jelent segítséget, aki kapja, hanem az egész közösségnek is. „Szeretnénk, hogy mindazok, akik ebbe az iskolába járnak, érezzék, hogy a közösség ott van mögöttük, a tragikus helyzetbe kerülő társnak, családoknak segítünk. A kezdeményezés az összetartozást, szolidaritást is erősíti – fogalmazott Horváth Bálint.

Az idejárók többségében szerencsére jó anyagi helyzetben vannak, fontos, hogy a nehéz helyzetbe kerülők felé nyitottak legyenek, nyitott szívvel adakozzanak. Megpróbálunk arra is érzékenyen figyelni, ki hogyan tudja elfogadni a segítséget.

Az érintettek felé azt fogalmazzuk meg, jót tesznek, ha elfogadják ezt a támogatást. „Mi így tudunk melléjük állni, ami természetesen nem tudja pótolni a veszteséget, de valamilyen módon kifejezi az iskola sok-sok családjának együttérzését a fájdalomban – mondta az igazgató.

 Fotó: Piarista Gimnázium, Szathmáry Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria