Szegények ebédje a pápával a Vatikánban – KÉPGALÉRIA

2017. november 19. vasárnap 20:49

November 19-én, vasárnap tartotta az Egyház a szegények első világnapját. Az emléknapot Ferenc pápa kezdeményezte az irgalmasság szentéve végén, hogy az egész keresztény közösség nyújtsa ki kezét a szegények, az elesettek, a méltóságukban megalázott emberek felé.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Több mint négyezer nélkülöző ember érkezett Európa minden részéről önkéntes szervezetek kíséretében Rómába, hogy részt vegyen a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén november 19-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a Szent Péter-bazilikában – tájékoztatott az eseményt szervező Új Evangelizáció Pápai Tanácsa. Nemcsak Rómából és Lazio tartományból érkeztek, hanem többek között Franciaországból (Párizsból, Lyonból, Nantes-ból, Angers-ből és Beauvais-ból), Lengyelországból (Varsóból és Krakkóból), Spanyolországból (Solsonából), Belgiumból (Brüsszelből) és Luxemburgból is.

A pápai szentmisét követően ezerötszáz rászorulót láttak vendégül a vatikáni VI. Pál teremben, ahol együtt ebédeltek a Szentatyával. A vatikáni csendőrség fúvószenekara és az „Édes dallamok” gyermekkórus szórakoztatta a jelenlevőket. A többi kétezer-ötszáz nélkülözőt egyházi fenntartású menzákon, szemináriumokban és kollégiumokban látták vendégül ünnepi ebédre, többek között a Pápai Észak-amerikai Kollégiumban, a Szent Péter-kör menzáin, a római Caritas menzáján, a Szent Egyed közösségnél, a Pápai Római Kisszemináriumban vagy a Pápai Regina Apostolorum Egyetemen.

A szegényeknek a római egyházmegye negyven diakónusa és más olasz egyházmegyék plébániáinak 150 önkéntese szolgálta fel az ebédet. A VI. Pál teremben étkezők számára Sergio Dussin „Al Pioppeto” nevű étterme készítette az ebédet. A menü: paradicsomos, olívabogyós és sajtos gnocchi (krumpligombóc), borjúhús zöldséggel és puliszkával, brokkolival, majd tiramisu, víz, narancslé és kávé.

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa önkéntes szervezetekhez fordult, hogy segítségükkel minél több rászorulót elérhessen. Közéjük tartozik a Caritas, a Szent Egyed közösség, a Máltai Lovagrend, az Új Horizontok, a XXIII. János közösség, valamint olyan szervezetek, amelyek közel állnak a peremre szorult emberekhez és a plébániákhoz. A megkeresett intézmények nagylelkűen válaszoltak, és felkínálták értékes támogatásukat a szervezőknek.

A szegények első világnapjához kapcsolódva november 13-ától 19-éig reggel 9 és délután 16 óra között a Szent Péter térhez közeli XII. Piusz téren ingyenes orvosi ellátást biztosítottak a rászorulóknak: laborvizsgálatot, kardiológiai, dermatológiai, epidemiológiai, nőgyógyászati és andrológiai szakorvosi vizsgálatot. Számos orvosi intézmény nagyvonalú felajánlásának köszönhetően vált valóra ez a kezdeményezés. Az olasz Vöröskereszt öt lakókocsit bocsátott rendelkezésre az orvosi kivizsgálásokhoz. A terület biztosításában közreműködött az olasz hadsereg és az olasz Kegyes Cselekedetek Nemzeti Konföderációja.

November 18-án, szombaton a Falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilikában este 8 órakor imavirrasztást tartottak az önkéntesekért, akik mindennap csendben kínálnak segítséget és örömöt a szegényeknek. Szándékosan választották ezt a helyszínt, hogy felhívják a figyelmet a római szent diakónusra, Lőrincre, aki az Egyház gazdagságát kérő császárnak a szegényeket vitte oda, mondván: „ők az Egyház valódi kincsei”.

A szegények első világnapjára egy lelkipásztori segédkönyvet is megjelentetett a San Paolo Könyvkiadó hat nyelven. A kötet címe: Nem szavakkal szeretünk, hanem a tényekkel – ez egyben a szegények első világnapjának a témája. Olaszországban és világszerte az egyházmegyék és a plébániák nagy lelkesedéssel fogadták Ferenc pápa meghívását és számos kezdeményezést indítottak a kevésbé szerencsések érdekében.

Forrás és fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda