Székely János püspök erdei kápolnát áldott meg Vas megyében

2017. szeptember 12. kedd 18:40

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 8-án áldotta meg Káld-Farkaserdőben a Kisboldogasszony tiszteletére emelt kápolnát, ahol a csíksomlyói Mária-kegyszobor kicsinyített másolatát is elhelyezték.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az üvegablakokon Mária mellett Szent Imre és Szent Hubertus alakja látható.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: a vállalat a Földművelésügyi Minisztérium 25 milliós támogatásából építtette a kápolnát. „Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában a környezet megóvására hívta fel a figyelmet. A környezet legtermészetesebb része az erdő, ami az erdészek munkahelye. Elsőrendű felelősségünk, hogy a ránk bízott erdőt fenntartható módon kezeljük, az erdő kincseit a természet szeretőinek átadjuk, és óvjuk, védjük az erdőt. A feladatok elvégzéséhez rendelkezni kell szakmai ismertekkel, becsülettel, alázattal. De a lelkünket is erősíteni kell. Ennek pedig legjobb helye az Isten háza, ez az erdei kápolna” – fogalmazott az igazgató. Bugán József arról is beszélt, hogy  „emlékeznünk kell azokra, akik erdészeti, vadászati szolgálatteljesítés közben hunytak el”. A csíksomlyói Mária-szobor mása pedig azért került a kápolnába, mert az erdélyi, székelyföldi kollégákkal jó kapcsolatot ápol az erdészet. Emellett a csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulóit minden évben egy hétre vendégül látják a kőszegi erdei iskolában, és magyar nyelvű tankönyvekkel segítik őket.

A szentmise alkalmával Székely János megyéspüspök megáldotta a kápolnát, a liturgikus teret, majd a  Mária-szobrot.


Szentbeszédében a megyéspüspök kiemelte: a világba belerejtette Isten a harmóniát, amivel megalkotta a napot, a holdat, a csillagokat, az atomokat, a lelkünket. Az ember által épített templom őre a Teremtés templomának. Székely János felhívta a figyelmet, hogy az embernek figyelemmel kell lennie a természetre, nem szabad kizsákmányolnia. De ez igaz a természet mellett az emberre magára is: a kereszténység nem a profithajhászó gazdaságban és a végtelen kizsákmányolásban hisz – mondta. – A gazdaság eszköz, hogy az ember emberhez méltó módon élhessen itt a Földön. A gazdaság nem úr, hanem szolga, amelynek etikai törvények szerint kell működnie. Ne a szabad verseny irányítsa a gazdaságot. Az emberek ne farkasai, hanem testvérei legyenek egymásnak – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde teljes egészében ITT hallgatható meg.

Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Farkaserdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje 1252-ben a Farkas család tulajdonában volt. A terület Vas megye első védett helyi természeti értéke.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-hibazol-kelj-fel-nincs-emberibb-mint-hibakat-elkovetni
Ferenc pápa: Ha hibázol, kelj fel: nincs emberibb, mint hibákat elkövetni!

Szeptember 20-án különleges stílusú beszédet mondott a Szentatya: közvetlen hangnemben, tegezve buzdította reményre a szerdai általános kihallgatáson jelen lévő hívőket. A pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

15:34
-vadirat-gyulolet-ellen-kereszt-tuzben-cimmel-nyilt-rendhagyo-kiallitas-nemze
„Vádirat a gyűlölet ellen” – Kereszt-tűzben címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Széttört keresztek, rommá lőtt templomok, megégett bibliák maradtak az Iszlám Állam pusztítása nyomán Szíriában, Irakban, a Ninivei-síkságon és még sok más helyen a térségben. A Magyar Nemzeti Múzeumban „Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel nyílt kiállítás szeptember 19-én.

14:49