Székely János püspök erdei kápolnát áldott meg Vas megyében

2017. szeptember 12. kedd 18:40

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 8-án áldotta meg Káld-Farkaserdőben a Kisboldogasszony tiszteletére emelt kápolnát, ahol a csíksomlyói Mária-kegyszobor kicsinyített másolatát is elhelyezték.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az üvegablakokon Mária mellett Szent Imre és Szent Hubertus alakja látható.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: a vállalat a Földművelésügyi Minisztérium 25 milliós támogatásából építtette a kápolnát. „Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában a környezet megóvására hívta fel a figyelmet. A környezet legtermészetesebb része az erdő, ami az erdészek munkahelye. Elsőrendű felelősségünk, hogy a ránk bízott erdőt fenntartható módon kezeljük, az erdő kincseit a természet szeretőinek átadjuk, és óvjuk, védjük az erdőt. A feladatok elvégzéséhez rendelkezni kell szakmai ismertekkel, becsülettel, alázattal. De a lelkünket is erősíteni kell. Ennek pedig legjobb helye az Isten háza, ez az erdei kápolna” – fogalmazott az igazgató. Bugán József arról is beszélt, hogy  „emlékeznünk kell azokra, akik erdészeti, vadászati szolgálatteljesítés közben hunytak el”. A csíksomlyói Mária-szobor mása pedig azért került a kápolnába, mert az erdélyi, székelyföldi kollégákkal jó kapcsolatot ápol az erdészet. Emellett a csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulóit minden évben egy hétre vendégül látják a kőszegi erdei iskolában, és magyar nyelvű tankönyvekkel segítik őket.

A szentmise alkalmával Székely János megyéspüspök megáldotta a kápolnát, a liturgikus teret, majd a  Mária-szobrot.


Szentbeszédében a megyéspüspök kiemelte: a világba belerejtette Isten a harmóniát, amivel megalkotta a napot, a holdat, a csillagokat, az atomokat, a lelkünket. Az ember által épített templom őre a Teremtés templomának. Székely János felhívta a figyelmet, hogy az embernek figyelemmel kell lennie a természetre, nem szabad kizsákmányolnia. De ez igaz a természet mellett az emberre magára is: a kereszténység nem a profithajhászó gazdaságban és a végtelen kizsákmányolásban hisz – mondta. – A gazdaság eszköz, hogy az ember emberhez méltó módon élhessen itt a Földön. A gazdaság nem úr, hanem szolga, amelynek etikai törvények szerint kell működnie. Ne a szabad verseny irányítsa a gazdaságot. Az emberek ne farkasai, hanem testvérei legyenek egymásnak – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde teljes egészében ITT hallgatható meg.

Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Farkaserdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje 1252-ben a Farkas család tulajdonában volt. A terület Vas megye első védett helyi természeti értéke.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

17:03
mar-kilencezren-egyutt-teged-is-var-krisztus-kiraly
Már kilencezren együtt – Téged is vár Krisztus Király!

Szerte a Kárpát-medencéből már több mint kilencezren jelentkeztek a november 25-i szentségimádásra, melyet Krisztus Király főünnepének előestéjén 17 és 18 óra között tartanak. A cél, hogy húszezren együtt dicsőítsük Krisztust.

19:18