Szent Borbála tiszteletére avattak kápolnát a római tűzoltók

2018. december 11. kedd, 16:35

A római katasztrófavédelmi főigazgatóság épületében Roberto Dotta, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika apátja szentelte fel a kápolnát Szent Borbála tiszteletére december 4-én.

Az „Őrzők a művészetben” kezdeményezés az ’50-es években indult, s azóta tűzoltók nemzedékei csatlakoztak hozzá. Szobrászok, asztalosok, építészek és festőművészek működtek együtt különböző művészeti projektekben.

Ez alkalommal Marco Tarascio „street artist”, művésznevén Moby Dick fogott össze kollégáival, hogy parancsnokuk vezetésével kifessék a Szent Borbála-kápolna központi falát. A kápolna a római katasztrófavédelmi központban található, ahol a történelem találkozik a jelennel egy modern építészeti projekt keretében.


Roberto Dotta apát a felszentelés során emlékeztetett az 1997-es tűzvészre a torinói Keresztelő Szent János-székesegyház kápolnájában, amikor a tűzoltók bátorságának és felkészültségének köszönhetően sikerült az utolsó pillanatban kimenteni a Jézus testének képmását őrző torinói leplet. A kápolnát huszonegy év után idén szeptemberben nyitották meg újra, jelentős felújítások után.

Borbála a jó halál, a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők, a várak, erődök védőszentje, akit pálmaággal, toronnyal, kehellyel, könyvvel szoktak megörökíteni. A középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.

A 7. századtól tisztelete egyre jobban elterjedt. Ünnepét, a legendája történeti alapját övező kérdőjelek miatt, 1969-ben kivették a hivatalos katolikus naptárból, ám kultusza nem szűnt meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Corpo Vigili del Fuoco

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap