Szent István királyt ünnepelték az Egyesült Államokbeli Clevelandben

Külhoni – 2016. augusztus 24., szerda | 19:10

Szent István király tisztelete elevenen él a tengerentúli magyarság szívében. Augusztus 21-én, vasárnap szép számban gyűltek össze a clevelandi magyarok az ország- és egyházalapító szent tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisén a Szent Imre-templomban – tájékoztatott Mezei András.

Az ünnepi szentmisén részt vett a clevelandi cserkészek Regős hagyományőrző csoportja is, akik kalocsai népviseletükkel még ünnepélyesebbé tették a Szent István tiszteletére rendezett napot.

Mezősi Lajos, tasnádi születésű pékmester egy óriási kenyérrel ajándékozta meg a közösséget. Mindez szimbolikus üzenettel is bír: ahogyan Jézus megajándékoz bennünket az élet kenyerével, ezt az ajándékozó gesztust nekünk is tovább kell adnunk. A díszteremben tartott együttléten mindenkinek jutott egy kis darab kenyér, sőt más finomságok is.

Szokás a külhoni magyaroknál, hogy szentmise után szerény agapékat tartanak, amelyek célja nem az eszem-iszom, hanem a közösség összetartása és megmaradása. A clevelandi templomban jól működik a közösség összefogása, mivel sok önkéntes vállal fáradhatatlanul munkát azért, hogy az egybegyűltek megélhessék magyarságukat.

Mezei András, a Szent Imre-templom kormányzója ünnepi beszédében arra figyelmeztette a clevelandi magyarokat, ragaszkodjanak hitükhöz.

„Nem lehetünk lanyha keresztények” – fogalmazott, és arra kérte az ünneplőket, ragaszkodjanak magyarságukhoz is és legyenek büszkék arra, hogy magyarok, függetlenül attól, hogy hol élnek a világon.

A Regős csoport tagjai körmenetben vitték az oltár elé a Szent Korona másolatát, amelyet a templomban őriznek.

A nap keretében keresztelőre is sor került.

Forrás és fotó: Clevelandi Szent Imre-templom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria