Szent László-szobrot áldott meg Hódmezővásárhelyen Bíró László püspök

2017. október 13. péntek 14:43

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév keretében új, a lovagirályt ábrázoló szobrot avattak Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság-templom előtt október 12-én.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen beszédet mondott Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere. Köszönetét fejezte ki Kenéz Heka Etelkának, a szobor adományozójának, majd emlékeztetett: valamennyi korabeli történeti forrás megjegyzi, hogy Szent László tökéletesen alkalmas volt az uralkodásra, mondhatni arra született; olyan intézkedéseket hozott, melyekkel képes volt megszilárdítani a magyarság létét Európában és a kereszténységet hazánkban. Az alpolgármester rámutatott: Szent László király Szent István életművének egyik legkiválóbb folytatója volt: templomokat, kolostorokat, iskolákat, birtokokat adományozott az Egyháznak; megerősítette és továbbfejlesztette a püspöki szervezetet; törvényei megszilárdították a rendet. Elkötelezett katolikus magyar királyként kezdeményezte István király, Imre herceg, Gellért püspök, valamint András és Benedek remeték szentté avatását.

A lovagkirály szobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását Bíró László tábori püspök áldotta meg. Beszédében hangsúlyozta: Szent László az örök élet távlatában élő ember volt, a vásárhelyi szobor tekintete épp ezt a dicső érzést fejezi ki.

Forrás és fotó: Promenad.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek