Szent László-szobrot áldott meg Hódmezővásárhelyen Bíró László püspök

2017. október 13. péntek 14:43

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév keretében új, a lovagirályt ábrázoló szobrot avattak Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság-templom előtt október 12-én.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen beszédet mondott Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere. Köszönetét fejezte ki Kenéz Heka Etelkának, a szobor adományozójának, majd emlékeztetett: valamennyi korabeli történeti forrás megjegyzi, hogy Szent László tökéletesen alkalmas volt az uralkodásra, mondhatni arra született; olyan intézkedéseket hozott, melyekkel képes volt megszilárdítani a magyarság létét Európában és a kereszténységet hazánkban. Az alpolgármester rámutatott: Szent László király Szent István életművének egyik legkiválóbb folytatója volt: templomokat, kolostorokat, iskolákat, birtokokat adományozott az Egyháznak; megerősítette és továbbfejlesztette a püspöki szervezetet; törvényei megszilárdították a rendet. Elkötelezett katolikus magyar királyként kezdeményezte István király, Imre herceg, Gellért püspök, valamint András és Benedek remeték szentté avatását.

A lovagkirály szobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását Bíró László tábori püspök áldotta meg. Beszédében hangsúlyozta: Szent László az örök élet távlatában élő ember volt, a vásárhelyi szobor tekintete épp ezt a dicső érzést fejezi ki.

Forrás és fotó: Promenad.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54