Szent Margit a béke közvetítője – Ünnep és emlékezés a szentté avatás 75. évfordulójára

2018. január 18. csütörtök, 09:02

Beran Ferenc plébános gondolatait olvashatják, valamint invitálását a Margit-szigeti domokos kolostor romjainál tartandó ünnepi szentmisére.

Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját január 18-án ünnepeljük. Hagyománnyá vált, hogy a Margit-szigeti domonkos kolostor romjainál, ahol IV. Béla királyunk lánya szerzetesként élt, és ahol sírjának helye ma is látható, az esztergomi érsek szentmiseáldozatot mutat be hazánkért. Az ünnepélyes szentmisét idén január 21-én, vasárnap 11 órakor celebrálja Erdő Péter bíboros, prímás. Erre a fontos egyházi és társadalmi eseményre mindenkit szeretettel hívunk és várunk.

Vannak olyan évfordulók, amelyek arra indítanak minket, hogy újragondoljunk régebbi eseményeket, és még mélyebben merítsünk azok gazdagságából. Felfedezzük, hogy üzenetük nem kopott meg, sőt új, gazdagabb tartalmat kapott. Ilyen például Szent Margit szentté avatásnak 75. évfordulója is. Az egyházi dokumentumok szerint 1943. november 19-én, nagynénje, Szent Erzsébet ünnepén avatta őt szentté XII. Piusz pápa.

Bizonyára sokan gondolkodtak már azon, hogy hétszáz évvel Margit halála és évszázadokkal a boldoggá avatása után, XII. Piusz pápa miért éppen azt az évet találta a legalkalmasabbnak a szentté avatásra, hiszen az eljárás lefolytatásához szükséges anyag összegyűjtése már néhány évvel Margit halála után megkezdődött. Erről tanúskodnak azok a jegyzőkönyvek, amelyekben a királylány egykori társai vallanak imádságos, szigorú önmegtagadó életéről és áldozatos szeretetéről, amellyel idős, beteg társait segítette, gondozta. Mi volt az a sajátosság, az a többlet, amit a 20. század közepén felismertek a tevékenységéből?

A szenttéavatási bullát olvasva megkaphatjuk kérdésünkre választ: A tomboló II. világháború idején olyan szentre volt szüksége az Egyháznak, aki a béke közvetítője volt. Ez a felismerés tükröződik a dokumentum befejező részében: „Bízunk benne, hogy kiengesztelő áldozati hivatását ő, az első apostoli király sarja folytatja, nemcsak szeretett hazájáért, hanem minden nemzetért, amelyek olyan hevesen küzdenek egymással. Kieszközli a Krisztus szeretetén alapuló nyugalmat és békét az emberiségnek az irgalmasság Atyjától...” A pápa itt arra a történelmi eseményre gondolhatott, amelynek során Margit édesapja, IV. Béla király és annak fia, István a királylány közbenjárására és jelenlétében békültek ki egymással.

Érdemes talán valamivel részletesebben is visszaidézni a szentté avatás korát. Ekkor már négy éve elkeseredetten dúlt a II. világháború, és az emberek egyre inkább békére vágytak. Nem hittek többé azoknak a magasztosnak tűnő, de egyéni vagy csoportérdekeket képviselő eszméknek, amelyek egy jobb világ lehetőségét csillantották meg előttük, miközben olyan pusztításba vitték őket, amelyben megaláztattak emberi méltóságukban. Érdemes csak arra gondolni, hogy mit érezhettek azok a magyar katonák, akik a Don-kanyarból tartottak hazafelé, vagy fogolytáborokban szenvedtek. Békére vágytak, és reményüket erősíthette a bizalom, hogy lesznek, vannak olyan szentek, akik képesek közvetíteni az ellenfelek között. XII. Piusz pápa ebben a korban állította a világ elé példaképül Szent Margitot.

Szentünk békeszerző tevékenysége, közbenjárása ma is nagyon is időszerű. Ha körülnézünk a világban, megállapíthatjuk, hogy ma is háborúk dúlnak, és azok mögött az emberekkel, az örök értékekkel mit sem törődő, önző érdekek húzódnak meg. Ma is szükség van a béke hordozóira és közvetítőire. Kérjük Szent Margit közbenjárását, hogy az értünk megszületett, kereszthalált halt, majd feltámadt Üdvözítőnk kegyelméből merítve mi is a béke embereivé tudjunk válni.

Fotó: Lambert Attila

Beran Ferenc/Magyar Kurír

Az írás nyomtatásban az Új Ember 2018. január 14-i számában jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33