Szent Márton-témahetet tartottak a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

Hazai – 2012. november 14., szerda | 10:47

„Börtönben voltam, és fölkerestetek” (Mt 25,36) – szólították meg Szent Márton hetében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjait. A főapátság védőszentjének ünnepéhez kapcsolódva hagyományosan témahetet szerveznek a gimnázium számára, melynek keretében jótékonysági gyűjtést tartanak egy adott társadalmi probléma jegyében. Idén a börtön, a rabok világa volt a téma.

A Biblia indíttatására, „Börtönben voltam, és fölkerestetek” (Mt 25,36), hívja fel a témahét a diákok figyelmét a börtön, rabok világára. Ezt a sokak számára távoli, ismeretlen területet hozza közelebb a gimnazistákhoz. A tájékozódást egy, a diákok számára kiírt pályázat kiírása is segítette, amelyre nyolc dolgozat érkezett: tanulmányok, interjúk volt elítéltekkel, börtönmisszióban dolgozó lelkipásztorokkal.

A témahét színes programot kínált a diákoknak. Hétfőn vándorkiállítás nyitotta meg a sort, amely a sopronkőhidai fegyház jóvoltából került a gimnáziumba. Többek közt börtönben készült legális és illegális tárgyak, fogvatartottak által készített festmények és egy élethű, berendezett zárka szerepelt a kiállítás anyagában. A kiállítást Szarka Péter, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka nyitotta meg.

Kedden Ruzsonyi Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának dékánja tartott előadást, a világ számos börtönét bemutatva. Szerdán a végzős évfolyam diákjai ellátogathattak a győri börtönbe, Mihály Attila börtönparancsnok vezetésével. Este a Pokoli lecke című filmet vetítette a iskolamozi. Pénteken kerekasztal-beszélgetést tartottak, melynek résztvevői a téma szakértői: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalából Pajcsicsné Csóré Erika és Berkes Lilla, valamint Fliegauf Gergely börtönpszichológus és Kemenes Gábor börtönmissziós atya. Szombat délelőtt a győri börtönigazgató tartott osztályfőnöki órát az osztályoknak.

A hét csúcspontja a szombati bolhapiac volt, ahol mindenféle tárgy elérhető volt: régiségtől, tanári relikviákon át könyvekig. A piacot a tizenkettedikesek árverése zárta, ahol idén egy tanár által dedikált pólóért ötezer forintot is adtak. Az ezt követő csendesórát Csóti András országos büntetés-végrehajtási parancsnok nyitotta meg.

Ezután három helyszín közül választhattak a tanulók: a Váci Fegyház és Börtön kórusának tagjai léptek fel Csuka Tamásné börtönlelkész vezetésével az egyik helyszínen. Mások a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének néhány lakóját és parancsnokát, Tóth Tamást hallgathatták. A harmadik helyen Durgó Attila, a Felnőtt Korú Bűnelkövetők Pártfogó Felügyelői Osztályának vezetője mutatta be munkáját, és egykori elítélt pártfogoltja mesélt az életéről. A tököli és váci rabok frenetikus sikerű zenés-táncos műsort mutattak be. A diákok kérdéseket tehettek fel az elítélteknek. A legemlékezetesebb, amelyben egy hetedikes fiú arra volt kíváncsi, hogy mit szeretnének először tenni, ha kiszabadulnak. A válasz: „Egy nagy süteményt enni!” Este az osztályok büféi és tanár-diák rendezvényei biztosították a kínálatot, a jó hangulatot és a bevételt.

Vasárnap, Szent Márton napjának délelőttjén a diákok Gregor Hanke eischtätti bencés püspökkel és Giuseppe Roberti montecasssinói perjellel találkoztak, majd közösen ünnepelték a liturgiát.

A Szent Márton-napok záróakkordja a Tóth Viktor Tercett esti koncertje volt, melyet rendhagyó módon egy workshop előzött meg. Az óriási tetszést arató zenész a Big Banddel és az gimnázium berkein belül működő Improvizációs Műhellyel foglalkozott műhelymunka keretében.

Az idei gyűjtés 770 ezer forintot hozott, amellyel az iskola a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének lakóit segíti, az intézet kulturális életét fejleszti. A támogatással azok a személyiségfejlesztő foglalkoztatási lehetőségek bővülnek majd, amelyek segítségével az elítélt fiatalok értelmesen, és hasznosan tölthetik szabadidejüket.

Pannonhalmi Bencés Főapátság/Magyar Kurír