Szent Márton ünnepe Pannonhalmán – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. november 13., csütörtök | 15:25

Ünnepi szentmisével, koncerttel és témahéttel emlékezett meg a Pannonhalmi Főapátság védőszentjéről, Szent Márton szerzetes püspökről. November 11-én az ünnepi liturgia főcelebránsa Korbinian Birnbacher salzburgi főapát volt – tájékoztat a Pannonhalmi Főapátság.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szent Márton püspök a főmonostor, a Pannonhalmi Területi Apátság, valamint a Magyar Bencés Kongregáció védőszentje. Pannonhalma Magyarországon a legősibb Szent Márton-szentély: karoling mintára István király választotta Mártont az első hazai monostor patrónusának.

Az ünnep első vesperásában, amelyen a bencés gimnázium diáksága is jelen volt, felemelték a bazilika altemplomában őrzött Szent Márton-ereklyét, és nyilvános tiszteletre az oltárra helyezték.

November 11-én az ünnepi liturgián Várszegi Asztrik főapát és a pannonhalmi közösség mellett részt vettek a szlovákiai Sampor bencés szerzetesei, a bencés nővérek és a szociális testvérek képviselői, a gimnázium diákjai és tanárai, zarándokok, valamint a vámosszabadi menekülttáborból érkezett vendégek.

Korbinian Birnbacher salzburgi főapát Márton szerzetesi vonásairól beszélt, a szent – az életrajz szavaival – „az evangéliumnak nem süket hallgatója volt”. Szent Benedek a hallgatás fogalmával kezdi reguláját, a monostort az Úr szolgálata iskolájának nevezi, amelyben ugyancsak az evangélium meghallását kell elsajátítani. „Szent Márton ezen a tájon, ezen a hegyen tanulta meg mindazt, amit később az evangélium szolgálatába állított. A mi meghívásunk is az, hogy Isten hegyére felmenve, itt élve vagy itt tanulva, megnyissuk fülünket az isteni szó előtt, és innen elindulva a rászorulók szolgálatára vállalkozzunk.” Korbinian főapáttal együtt Salzburgból Pannonhalmára érkezett a Szent Péter-főapátság kórusa is, akik Armin Kircher karnagy vezetésével Mozart D-dúr miséjével kísérték a liturgiát.


A Pannonhalmi Bencés Gimnázium Szent Márton ünnepére hagyományosan témahéttel készül, amelynek középpontjában mindig egy konkrét rászoruló csoport áll. Idén a menekültek helyzetére összpontosítottak. A diákok megismerkedtek a magyarországi befogadóállomások tevékenységével és hétköznapjaival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság munkájával, valamint találkoztak három menekült családdal, akik a vámosszabadi menekülttáborban élnek. A gyűjtés bevételével – mintegy 800 ezer forinttal – a Magyarországra menekült és Vámosszabadin élő gyermekek téli ruházkodását, valamint tanulási lehetőségeinek javítását támogatták a diákok. Az ünnepet nagyszabású koncert zárta, amelyet Both Miklós zeneszerző-előadóművész vezetésével Vámosszabadin élő menekültek, valamint pannonhalmi tanárok és diákok adtak elő.

Szent Márton monostora készül a 2016-os jubileumi évre, amelynek megnyitója éppen egy év múlva lesz. A szerzetes püspök halálának 1700. évfordulóján tartandó főapátsági programsorozat a közösségépítés és a kulturális párbeszéd szempontjaira összpontosít majd. Karitatív tevékenység, ételosztás, több találkozó és zarándoklat, tudományos konferencia, számos kiadvány és két kiállítás idézi fel majd Szent Márton emlékét a főapátság jubileumi évében.

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria