Szentté- és boldoggáavatási dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

2019. január 17. csütörtök, 11:41

Január 15-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A közeljövőben egy új szenttel, egy új boldoggal, valamint két tiszteletreméltóval gazdagodik az Egyház.

Boldog Margherita Bays svájci ferences harmadrendi szűz

Ferenc pápa elismerte a Boldog Margherita Bays közbenjárására történt csodát, amelynek következtében hamarosan szentté avatják a svájci ferences harmadrendi szüzet. A varrónőként és hitoktatóként dolgozó nő La Pierrazban született 1815-ben, és Siviriezben hunyt el 1879-ben. Egyszerű, imádságos életet élt, támogatta a rászorulókat és a katolikus sajtót. 1854-ben megkapta a stigmák ajándékát, ami alapjaiban megváltoztatta az életét. Még abban az évben csodás módon meggyógyult daganatos betegségéből, éppen azon a napon, amikor Boldog IX. Piusz pápa kihirdette a szeplőtelen fogantatás dogmáját. A nővért 1995-ben avatták boldoggá.

A Szentatya elismerte Isten szolgája Maria del Carmen (világi nevén Isabella Lacaba Andía) és tizenhárom társa vértanúságát, akiket a hit elleni gyűlöletből öltek meg a Spanyolországban tomboló polgárháború során 1936-ban. A tizennégy meggyilkolt apáca a Szeplőtelen Fogantatás Ferences Nővérei rend tagja volt.

Ferenc pápa elismerte továbbá Isten szolgája Anna Kaworek nővér, a Szent Mihály Főangyal Nővérei kongregáció társalapítója hősies erényeit. Anna Kaworek a lengyelországi Biedrzychowicében született 1872-ben, és Miejsce Piastowében halt meg 1936-ban.

A pápa elismerte Isten szolgája Maria Soledad Sanjurjo Santos (világi nevén Maria Consolata) hősies erényeit, aki a Betegápoló Mária Szolgálóleányai Kongregáció szerzetesnője volt. A Puerto Ricó-i Arecibóban született 1892-ben, és San Juan de Puerto Ricóban halt meg 1973-ban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő