Szeptemberben megnyitja kapuit a paksi katolikus óvoda

Hazai – 2019. február 20., szerda | 15:44

Sajtótájékoztatót és -bejárást tartottak február 18-án Pakson, a Kossuth utca 2. szám alatti ingatlanban, ahol az átépítés után a Pécsi Egyházmegye fenntartásában katolikus óvoda nyílik.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az új óvoda a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium részeként kezdi működését szeptembertől; a beiratkozás április 23–24-én lesz. Első körben két csoport indul, egy kis- és egy vegyes csoport, majd a következő években négycsoportosra bővül az intézmény. A püspökség által fenntartott óvodába nem csak a római katolikus vallású gyerekeket várják.

A bejárás alkalmával Udvardy György pécsi megyéspüspök Szabó Péterrel, Paks város polgármesterével együtt tekintette meg az épületet, ahol javában folynak a munkálatok.


A megyéspüspök beszédében kifejtette: nagy kincs, hogy a szülők részéről igény mutatkozik a katolikus oktatásra. A növekvő igényekre válaszul a polgármesterrel egyeztetve döntött a Pécsi Egyházmegye az óvodaalapítás mellett. Udvardy György elmondta: hosszú évek óta gondolkoztak azon, hogy hogyan lehetne fejleszteni Paks városában a katolikus oktatást, mind az épületek, mind a tartalom tekintetében. Az a céljuk, hogy megfeleljenek a jelenleg és a jövőben itt lakók jogos igényének, miszerint gyermekeiket egyházi fenntartású oktatási intézményben szeretnék taníttatni. „Nagy kincs, hogy társadalmunk a sok évszázados tapasztalattal rendelkező katolikus oktatást ma is értéknek tekinti. Eszerint az a krisztusi emberkép, amit intézményeinkben szeretnénk bázisként adni a szülőknek, gyermekeknek, a jövő számára is biztos alapot jelent.” A főpásztor elmondta, hogy az intézményt Kalkuttai Szent Teréz oltalmába ajánlják.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a beruházás részleteiről beszélt. A püspökségnek tizenkét önálló oktatási intézménye van tíz településen, ami a tagintézményekkel együtt összesen huszonhárom oktatási intézményt jelent. A hálózat kilenc óvodával rendelkezik, a paksi a tizedik lesz.

Az elmúlt években közel nyolcmilliárd forintból (különböző pályázati forrásokból) fejlesztette az egyházmegye a közoktatási intézményeit. Ebből a keretből közel félmilliárd forint jut a paksi óvoda létrehozására. Cél a modern és korszerű oktatás biztosítása. Az épület felújítása és bővítése révén négycsoportos óvodát alakítanak ki, játszótérrel és külön parkolóval. A tervek szerint minden csoportnak saját mosdót és öltözőt alakítanak ki az intézmény működéséhez szükséges további helyiségek mellett.

A gazdasági igazgató arról is beszélt, hogy folyamatban van az általános iskola és gimnázium fejlesztése is. A jövőben tornatermet is építenének a Balogh Antal plébános nevét viselő iskolába járó gyermekek számára.

A sajtótájékoztatón Kutas Attila plébános, az iskola püspöki biztosa felolvasta az óvoda alapításáról szóló dokumentumot, amit ezt követően átadott Koósz Rolandnak, a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának, aki bemutatta az óvoda leendő vezetőjét, Heszné Rauth Ildikót.

A leendő óvodavezető, aki harminckét éve dolgozik óvodapedagógusként, elmondta, hogy gyermekkorában maga is vallásos nevelésben részesült, ami ma is meghatározza az életét. „Egyházi óvodában feladatot vállalni küldetés, missziós feladat. A leendő kollégák rendelkeznek azzal a hitbeli elköteleződéssel és azzal az odaforduló attitűddel, amely a kisgyermekek között feltétlenül szükséges. Az óvodában nap mint nap célokat határozunk meg és azokhoz feladatokat rendelünk. Ebben az óvodában a legfontosabb feladatom a gyermekek között a mennyei Atya szeretetének továbbadása lesz. Ezt sok-sok mosollyal, odaforduló és elfogadó szeretettel kívánom megtenni. Munkatársaim között pedig az lesz a feladatom, hogy közösségem aktív tagja legyek lelkileg és szakmailag egyaránt” – fejtette ki Heszné Rauth Ildikó.

Szabó Péter polgármester köszöntőbeszédében üdvözölte az új óvoda létrehozását. Elmondta: szükség van erre Paks városában, és kifejezte örömét, hogy a három éve megszületett ötlet kezd valósággá válni. „A püspök úrnak az egyházmegyében az oktatás ügyéért tett jelentős erőfeszítései kézzelfogható eredményeket hoznak egy olyan településen is, amelyet túlzás nélkül nevezhetünk a változás és a fejlődés városának. A Pécsi Egyházmegye az óvodaalapítással és a küszöbön álló iskolafejlesztéssel növeli Paks szellemi, lelki, infrastrukturális értékeit, az itt élő emberek jövőbe vetett hitét.”

A sajtótájékoztató végén Szabó Péter polgármester és Udvardy György megyéspüspök kézjegyével is ellátta a stratégiai együttműködési szándékot kinyilvánító dokumentumot.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria