Találkoztak egymással a három történelmi egyház vezetői

Hazai – 2014. szeptember 3., szerda | 20:39

A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete székházában megtartották idei harmadik találkozójukat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa tagjai, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei – tájékoztatta szerkesztőségünket Horváth-Bolla Zsuzsanna, a Magyarországi Evangélikus Egyház kommunikációs vezetője.


A felekezetek vezetői áttekintették egyházaik együttműködésének, illetve az egyházak és az állam kapcsolatának aktuális kérdéseit. A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői megbeszélésükön aggodalommal osztották meg egymással az Ukrajnában zajló háborús helyzettel kapcsolatos értesüléseiket. Az egyházak, szoros kapcsolatban a kárpátaljai egyházakkal, keresik a rászoruló családok, idősek és közösségek támogatásának lehetőségét, és a maguk eszközeivel mindent megtesznek a békesség és a megbékélés megteremtéséért.

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve a tanácskozás résztvevői megemlékeztek az emberiség egyik legvéresebb, az európai civilizáció kudarcát jelentő háborújában megnyomorított és megtört családokról, közösségekről és népekről, nemzetekről. Az egyházi vezetők szomorúan állapították meg, hogy az egész kontinenst, és benne különösen is Közép-Kelet-Európát felforgató háború mind a mai napig érezhető, súlyos következményekkel járó konfliktusok kiindulópontja lett. Az egyházak felismerték, hogy különleges felelősséget viselnek a békesség megteremtésében és az I. világháború okozta sebek gyógyításában.

Az idén megjelent protestáns új fordítású revideált Biblia bemutatása alkalmával felmerült egy ökumenikus, közös Szentírás-fordítás elkészítésének lehetősége. Az egyházi vezetők elhatározták, hogy ökumenikus biblikuskonferenciát szerveznek az egyes egyházak szakértőinek, bibliatudósainak részvételével a bibliafordítás elvi kérdéseinek áttekintésére és tisztázására.

Fotó: Kiss Tamás / Magyarországi Evangélikus Egyház

Magyar Kurír