Tanfolyamot szerveztek katekéták továbbképzését végző szakemberek számára

2018. május 22. kedd 14:39

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezésében idén indult először olyan képzés, amely a hitoktatók továbbképzésében fontos szerepet játszó szakemberek számára kínált fejlődési lehetőséget. A tanfolyam résztvevői május közepén vehették át oklevelüket.

A Katekéták Továbbképzőinek Képzése (KTK) nevű tanfolyamra a Pécsi Egyházmegye és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye delegált katekétákat, illetve katekéták munkáját segítő munkatársakat, összesen tizenhárom főt. A cél olyan szakemberek képzése volt, akik az egyházmegyei kateketikai továbbképzésekben és a katekéták szakmai támogatásának szervezésében tudnak segítséget nyújtani. Tóth Lászlóné, a Pécsi Egyházmegye hitoktatási irodájának főmunkatársa elmondta: „Mivel a katekéták támogatása sokrétű feladat, ami nagyfokú szakmai rugalmasságot kíván, a képzés során egyszerre szereztünk ismereteket mint trénerek, mentorok és facilitátorok, illetve egyéb kompetenciák fejlesztésére is sor került.”

A képzők – Kató-Bellavics Ágota, Kató Csaba és Láng Monika – célja olyan komplex tevékenységbe ágyazott, személyes tapasztalatokra épülő fejlesztés, amely kihat a katekéta egész személyiségére.

A képzés több modulból állt. A katekéta modul célja a katekéta identitás, lelkiség megerősítése, a helyes istenkép, illetve a krisztusi vezető bemutatása. Ebben a modulban tértek ki a képzők arra is, hogy a kateketikai dokumentumok használata miként támogatja a katekéták szolgálatát, hogyan hangsúlyozza a katekézis célját. Az előadói modul a jó előadó személyével, előadói technikákkal, motivációval, motiválással foglalkozott. A tréneri modulba a csoportvezetési alapok, a csoportdinamika és a tréning módszertana került. A facilitátori modul a facilitátor szerepével, eszköztárával és a moderációs technikákkal foglalkozott. A mentor modulban a segítő beszélgetések alapjairól, a kérdezéstechnikáról, a játszmákról és egyéb kihívásokra adott válaszokról, a katekéta hét tekintélyforrásáról, illetve a változás szolgálatáról volt szó. A szervezetfejlesztés modulban kapott helyet a szervezetek fejlődése, szervezeti kultúra, tervezés, kommunikáció, együttműködés és a konfliktuskezelés. Emellett három csoportos szupervíziós alkalom segítette az egyéni fejlődést.

A 130 órás, egész tanévet átfogó képzés vizsgával zárult, ahol a résztvevők témát választottak, majd a tanult módszerek, eszközök felhasználásával rövid képzéseket tartottak.

A Pécsi Egyházmegyéből a képzésen a hitoktatási iroda főmunkatársa mellett Barsi Ildikó tolnai és Nyisztorné Vas Rita paksi katekéta vett részt. „A KTK olyan szemléletet adott, amely hatékonyan segíti a katekéták képzését, segít válaszokat adni arra az új helyzetre, amelyben a hitoktatás napjainkban van” – értékelte a képzést Tóth Lászlóné.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00