Tanfolyamot szerveztek katekéták továbbképzését végző szakemberek számára

2018. május 22. kedd 14:39

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezésében idén indult először olyan képzés, amely a hitoktatók továbbképzésében fontos szerepet játszó szakemberek számára kínált fejlődési lehetőséget. A tanfolyam résztvevői május közepén vehették át oklevelüket.

A Katekéták Továbbképzőinek Képzése (KTK) nevű tanfolyamra a Pécsi Egyházmegye és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye delegált katekétákat, illetve katekéták munkáját segítő munkatársakat, összesen tizenhárom főt. A cél olyan szakemberek képzése volt, akik az egyházmegyei kateketikai továbbképzésekben és a katekéták szakmai támogatásának szervezésében tudnak segítséget nyújtani. Tóth Lászlóné, a Pécsi Egyházmegye hitoktatási irodájának főmunkatársa elmondta: „Mivel a katekéták támogatása sokrétű feladat, ami nagyfokú szakmai rugalmasságot kíván, a képzés során egyszerre szereztünk ismereteket mint trénerek, mentorok és facilitátorok, illetve egyéb kompetenciák fejlesztésére is sor került.”

A képzők – Kató-Bellavics Ágota, Kató Csaba és Láng Monika – célja olyan komplex tevékenységbe ágyazott, személyes tapasztalatokra épülő fejlesztés, amely kihat a katekéta egész személyiségére.

A képzés több modulból állt. A katekéta modul célja a katekéta identitás, lelkiség megerősítése, a helyes istenkép, illetve a krisztusi vezető bemutatása. Ebben a modulban tértek ki a képzők arra is, hogy a kateketikai dokumentumok használata miként támogatja a katekéták szolgálatát, hogyan hangsúlyozza a katekézis célját. Az előadói modul a jó előadó személyével, előadói technikákkal, motivációval, motiválással foglalkozott. A tréneri modulba a csoportvezetési alapok, a csoportdinamika és a tréning módszertana került. A facilitátori modul a facilitátor szerepével, eszköztárával és a moderációs technikákkal foglalkozott. A mentor modulban a segítő beszélgetések alapjairól, a kérdezéstechnikáról, a játszmákról és egyéb kihívásokra adott válaszokról, a katekéta hét tekintélyforrásáról, illetve a változás szolgálatáról volt szó. A szervezetfejlesztés modulban kapott helyet a szervezetek fejlődése, szervezeti kultúra, tervezés, kommunikáció, együttműködés és a konfliktuskezelés. Emellett három csoportos szupervíziós alkalom segítette az egyéni fejlődést.

A 130 órás, egész tanévet átfogó képzés vizsgával zárult, ahol a résztvevők témát választottak, majd a tanult módszerek, eszközök felhasználásával rövid képzéseket tartottak.

A Pécsi Egyházmegyéből a képzésen a hitoktatási iroda főmunkatársa mellett Barsi Ildikó tolnai és Nyisztorné Vas Rita paksi katekéta vett részt. „A KTK olyan szemléletet adott, amely hatékonyan segíti a katekéták képzését, segít válaszokat adni arra az új helyzetre, amelyben a hitoktatás napjainkban van” – értékelte a képzést Tóth Lászlóné.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda