Tanítási szünet lesz a román fővárosban a pápalátogatás napján

Ferenc pápa – 2019. május 24., péntek | 19:31

Tanítási szünet lesz valamennyi oktatási intézményben május 31-én, Ferenc pápa látogatásának napján Bukarestben, az azt megelőző napra pedig részleges oktatási szünetet rendeltek el.

A döntést a főpolgármesteri hivatal operatív törzse hozta meg május 24-én a rendőrség javaslatára.

„A nagyszebeni EU-csúcson egész héten tanítási szünet volt a város összes iskolájában. Aki azt állítja, hogy most elegendő lenne az iskolák részleges lezárása, annak fogalma sincs, milyen horderejű eseményről van szó” – idézte Gabriela Firea bukaresti főpolgármestert a Mediafax hírügynökség.

A pápa látogatásának napján kétezer rendőr lesz szolgálatban Bukarestben – hangzott el az operatív törzs ülésén.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, ezt követően a moldvai Jászvásáron találkozik fiatalokkal és családokkal. Június 2-án a pápa az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá egy szentmise keretében hét román vértanú görögkatolikus püspököt.

Ferenc pápa bukaresti programja a Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban kezdődik, ahol Klaus Iohannis államfő fogadja. Az egyházfő ugyanott találkozik Viorica Dancila román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox egyház állandó zsinata előtt. Ferenc pápa és Dániel pátriárka közös imán vesz részt a még befejezetlen, de tavaly decemberben már felszentelt ortodox székesegyházban, a Nemzet Megváltása-katedrálisban, majd a pápa szentmisét mutat be a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban.

Forrás: MTI

Fotó: Krónika.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria