Tedd próbára magad, és tégy egy lépést! – Montserrat hivatástisztázó évet hirdet a jezsuita rend

Megszentelt élet – 2018. június 14., csütörtök | 15:18

Montserrat hivatástisztázó és jelöltévre várja július 15-ig a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya azon szabad életállapotú fiatal katolikus férfiak jelentkezését, akiket érdekel a jezsuita élet, komolyan foglalkoztat a papi vagy a szerzetesi hivatás, de még nem jutottak döntésre.

Miért Montserrat? A jezsuita rend alapítója, Loyolai Szent Ignác életének jelentős fordulópontja kötődik Montserrat hegyéhez: itt cserélte nemesi öltözetét az egyszerű zarándokok ruhájára, és innen vágott neki nagy bizalommal, hogy felfedezze, mire is hívja őt az Úr.

E tapasztalásra utal a pasaréti Sodrás utcában működő Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség által meghirdetett Montserrat hivatástisztázó és jelöltév, mely nem más, mint egy próbaidő, amikor a kereső személy konkrét lépést tesz, hogy a bensőjében tapasztalt megmozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye: „Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív engem az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam? Megtalálom-e Isten jelenlétét, és megerősödöm-e a tőle jövő hívásban? Alkalmasnak élem-e meg magam a papi, szerzetesi életformára? Helyemen érzem-e magam a jezsuiták között? Kívülről, az úton mellettem lévők felől is hasonló megerősítést kapok, mint amit én megélek? Növekszem-e szabadságban, örömben az év során? Megélem-e a szabadságot, örömet ebben a keresett életformában?”

A pasaréti Montserrat házba egy tanévre – 2018 szeptemberétől 2019 júliusáig – beköltözők folytatják egyetemi tanulmányaikat, meglévő munkahelyükön dolgoznak; emellett vállalják, hogy részt vesznek a közösség életében, és hozzájárulnak a közös költségekhez. A házigazdák rendelkezésükre bocsájtják az ötszáz éves jezsuita hagyomány lelki eszközeit, és megtanítják azok helyes használatát. A tér, amit a jezsuita közösség megnyit a jelöltek számára, olyan, mint egy jól felszerelt műhely: az anyagot a jelöltek hozzák, és ők is dolgoznak rajta, de nem egészen egyedül, hiszen pár képzett mesterember is ott tartózkodik, akik értenek a szerszámokhoz, és segítenek az eszközök jó használatában.

A Montserrat hivatástisztázó és jelöltévre 18–35 év közötti, szabad életállapotú, katolikus férfiak jelentkezését várják. A jelentkezés további feltétele: pszichológiai alkalmasság, illetve szabad elhatározás a Montserrat év programjába belépni.

„Tedd próbára magad, és tégy egy lépést!” – hívják a jezsuiták az érdeklődőket, akik június–július folyamán kell, hogy felvegyék a kapcsolatot Nagy Bálint jezsuitával. (Bálint atya ekkor e-mailben átküldi a Montserrat-ház „reguláját”, a jelentkezési lapot és az ismerkedési hétvégéről szóló részletes tájékoztatót.)

Elérhetőség: nagy.balint@jezsuita.hu; Facebook: balint.nagysj

A jelentkezési lap beküldésének határideje: július 22., vasárnap

A jelentkezéshez kapcsolódó további programok és időpontok: részvétel a hivatástisztázó és ismerkedési hétvégén, július 27–29-én a budapesti Montserrat házban; alapvető pszichológiai alkalmassági vizsgálaton való részvétel augusztusban.

Pótjelentkezési határidő:  2018. augusztus 15.

A jelentkezések elbírálása és visszajelzés legkésőbb augusztus 31-ig várható.

* * *

Hivatáshétvége Budapesten, a Sodrás utcában

Július utolsó hétvégéjén – 27-én, pénteken 18 órától 29-én, vasárnap 14 óráig – minden hivatását kereső 17–35 év közötti fiatalember számára nyitva áll a Sodrás fiatal felnőttek lelkigyakorlatos háza (Budapest II., Sodrás utca 13.). A hétvége célja, hogy az érdeklődők közelebbről megismerkedhessenek a jezsuitákkal, a rend lelkiségével, illetve a Montserrat hivatástisztázó és jelöltévvel. Akiben picit is megfordult az a gondolat, hogy a jezsuita élet akár saját életútja is lehetne, illetve aki érdeklődik a Montserrat hivatástisztázó év iránt, annak e hétvége jó lehetőség arra, hogy mindezt személyesen is megtapasztalja.

A jelentkezés feltétele, hogy az érdeklődő a program elejétől a végéig vállalja a részvételt, valamint az előzetes személyes találkozást a szervezők egyikével: Nagy Bálint, Bellovics Gábor vagy Nagy Ernő jezsuitákkal. 18 éves kor alatt írásos szülői engedély bemutatása is szükséges. Részvételi díj nincs, de a közös étkezésekhez a szervezők 2 ezer forint hozzájárulást kérnek (akinek speciális étkezésre van szüksége, maga gondoskodik az élelemről).

Jelentkezés: július 15., vasárnap éjfélig a jelentkezési lap kitöltésével.

További információ és jelentkezési lap Nagy Bálint jezsuita atyától kérhető: nagy.balint@jezsuita.hu.

Forrás, fotó és videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria