Tegnap még templom volt, ma már kőhalom – Campi di Norcia temploma az újabb földrengés után

Kitekintő – 2016. október 27., csütörtök | 18:51

A San Salvatore-templom az Olaszország középső részét sújtó augusztus 24-i földrengés során ugyan megsérült, de nem dőlt össze. A meggyengült épületszerkezet azonban az október 26-i 5,4-es erősségű földmozgásnak már nem tudott ellenállni.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Norcia településhez tartozó Campi templomából a tegnapi földrengés után csak a harangtorony, az épület hátsó része és az oldalfalak maradtak meg. A tetőszerkezet és a homlokzat teljesen beomlott. A templom romba dőlése felbecsülhetetlen veszteség mind szakrális, mind pedig művészettörténeti szempontból.

A szinte tökéletes szimmetriájú épület homlokzata az eredetileg Szűz Máriának szentelt plébániatemplom két építési periódusáról tanúskodott. A kőtemplom eredetileg egyhajós volt. A legkorábbi épületrészt a 14. században emelték, a bal oldali bejárattal együtt. Az épület 1491-re datált kibővítését a népességnövekedés tette szükségessé. Feltehetően ebből az időből származott a jobb oldali kapuzat és a két rózsaablak is. A harangtornyot helyi mesterek kezdték el építeni a 15. század végén, de csak később, 1538 körül fejezték be, immár lombardok. 


A templom belső terét Nicola da Siena, Domenico da Leonessa, valamint Giovanni és fia, Antonio Sparapane freskói díszítették. A falképek a 15. században készültek. F
reskókkal borított boltív keretezte az ikonosztázt, amely a karzat mellvédjét ékesítette. Kőlépcső vezetett fel a loggiára, megközelíthetővé téve a falra függesztett, fából készített, csodatévőnek tartott feszületet. A kereszt háttereként szolgáló freskón a Szűzanya és Szent János voltak láthatók angyalok egy csoportjával, akik Krisztus vérét kelyhekben gyűjtötték össze, a szenvedő Megváltóval vállalt compassio (’együtt szenvedés’) jeleként megszaggatva ruhájukat.

Forrás: Lavalnerina.it, Avvenire.it, Repubblica.it

Fotó: Lapresse.it, Lavalnerina.it, Lagreenwaydelnera.it

Magyar Kurír
(ie)

Kapcsolódó fotógaléria