Tegyétek, amit Krisztus tett – Lektorokat avattak Vácon

2018. október 2. kedd 16:25

A szent főangyalok ünnepén, szeptember 29-én szentmise keretében harmincnégy lektort (felolvasót) avatott Beer Miklós váci megyéspüspök a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lektoravatás során az avatandó különleges megbízást kap az Egyháztól Isten igéjének hirdetésére és az abban gyökerező hit ápolására. Feladata, hogy Isten igéje a liturgiában méltó módon és jól érthetően hangozzék el, de feladata a templom aktuális hirdetéseinek felolvasása is.

A szentmise elején Beer Miklós örömmel köszöntötte az avatandókat és hálát adott a Jóistennek értük, majd Szent Mihály főangyal és a többi angyal közbenjárásával kérte a Szentlelket, hogy töltse el mindenki szívét hittel, hűséggel és szeretettel.

A főpásztor homíliájában az Úristen felfoghatatlan világának Szentírásban való megjelenítéséről és a művészetben való ábrázolásról elmélkedett, kitért az angyalok szerepére, köztük Szent Mihály arkangyalra, aki a lázadó angyalok elleni harc vezére volt.

A püspök arról is szólt, hogy a keresztény ember, hogyan válhat angyallá, Isten harcosává a földi életben. Anselm Grün német bencés szerzetes, író A lélek ötven angyala című könyvében rámutat azokra az emberi tulajdonságokra – például együttérzés, hűség, igazmondás, nagylelkűség – amelyek segítenek megérteni az élet nagyszerűségét, célját és értelmét.

Ezt követően a szentté válás egyszerűségéről és nagyszerűségéről beszélt a főpásztor. Ferenc pápa Gaudete et exsultate (Örüljetek és ujjongjatok) kezdetű apostoli buzdítása életszentségre szóló meghívására hivatkozva és Szent Pétert idézve: „legyetek szentek” bátorította a jelenlévőket az életszentségre, amely nem a csodatevésben, nem különlegességekben nyilvánul meg, hanem a szeretetteljes életben, a krisztuskövetésben. „Tegyétek azt, amit Krisztus tett: vigasztaljátok a szomorúakat, segítsetek az elesetteken, fogadjátok be az otthontalanokat, látogassátok a betegeket, tegyétek azt, amit Krisztus tett”.

A szentbeszédet követően a szentmise az avatási szertartással folytatódott, a lektorjelöltek a megyéspüspök elé járultak, és átvették a Szentírást e szavak kíséretében: „Vedd a Könyvek Könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben.”

A szentmise végén került sor a plébániaműhely elnevezésű posztgraduális képzés elvégzéséről szóló tanúsítványok átadására. Molnár Zsolt, a Váci Püspöki Iroda irodaigazgatója elmondta, a képzés tartalma a plébániai élet megismerése és a plébániavezetésre való felkészítés az akolitusok és a diakónusok részére. Csillag Péter, állandó diakónus szólította a tizennégy végzettet, akiknek a püspök adta át a tanúsítványokat.

A szertartás során a lektorok nevét Turai János, az egyházmegye akolitusképzésért felelős papja olvasta fel. Zenei szolgálatot a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa teljesített, Varga László székesegyházi karnagy orgonált.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle